In prezent, cand vorbim despre centrale termice de apartament, majoritatea oamenilor se refera la centralele termice in condensare pe gaz.
Unul dintre motivele principale pentru aceasta schimbare este faptul ca centralele conventionale aveau o eficienta de numai 93%, in timp ce centralele pe gaz in condensare pot atinge o eficienta de pana la 109%.
Centrale termice de apartament in condensare folosesc ca si combustibil gazul natural, preferat de utilizatorii casnici, dar si gazul lichefiat, care este folosit in zonele in care gazul natural nu este disponibil. In mod diferit fata de centralele conventionale, condensul este un factor cheie care sta la baza mecanismului de functionare al centralelor in condensare si permite recuperarea energiei pierdute in timpul arderii.
Procesul prin care functioneaza centralele termice in condensare este similar cu cel al centralelor conventionale, si anume arderea combustibilului pentru incalzirea apei intr-un schimbator. Ceea ce maximizeaza eficienta, insa, sunt elementele special concepute si solutiile tehnologice care fructifica rezultatele procesului de condensare. Acestea includ schimbatoare de caldura cu zone de contact cat mai mari cu apa care trebuie incalzita, directionarea gazelor arse astfel incat sa cedeze caldura lor cat mai mult catre agentul termic – adica apa, si utilizarea unor instalatii de ardere (arzatoare) foarte performante care permit amestecarea aerului cu gazul principal astfel incat intregul dispozitiv sa fie cat mai eficient.
Vezi cele mai bune oferte eMag pentru centrale termice! Click Aici
Care sunt avantajele centrale termice de apartament in condensare cu gaz?
Iata cateva beneficii esentiale ale unei centrale termice de apartament, care ar putea sa va ajute sa luati o decizie:
Versatilitate: Centralele termice sunt un sistem de incalzire versatil, care poate fi utilizat atat cu un sistem de incalzire in pardoseala, cat si cu calorifere.
Eficienta termica ridicata: Sunt varful eficientei termice pentru clasa lor de sisteme de incalzire. Introducerea elementului de condensare si inovatiile tehnologice le-au ridicat standardul de eficienta termica.
Usor de intretinut: Centralele termice sunt usor de intretinut si trebuie verificate periodic de un specialist autorizat ISCIR.
Consum redus de energie: Fiind o solutie eficienta din punct de vedere energetic, acestea reduc considerabil consumul de energie.
Design compact si silentios: Design-ul actual este o varianta mult mai compacta, intr-o versiune silentioasa, ceea ce face centrala termica potrivita pentru orice spatiu din casa.
Control la distanta: Centralele pot fi controlate de la distanta, cu ajutorul unei aplicatii. Tot ce trebuie sa faci este sa atasezi un termostat, iar centrala va porni si se va opri singura cand temperatura din locuinta va ajunge la nivelul setat.
Durata de viata lunga: In general, centralele termice au o durata de viata garantata de minimum 10 ani, dar cu o mentenanta anuala corespunzatoare, acestea pot functiona fara probleme o perioada mai indelungata.
Alege centrala termica la un pret corect de pe eMag! Vezi oferta!
Ce inseamna mentenanta unei centrale termice de apartament?
Mentenanta corespunzatoare a echipamentelor de incalzire este esentiala pentru a prelungi durata de viata a acestora si pentru a asigura functionarea lor optima pe termen lung. In medie, o centrala termica are o durata de viata de peste 10 ani, iar cu o intretinere adecvata, aceasta poate fi prelungita cu pana la 50%. Restul instalatiei termice poate functiona timp de 20-30 de ani cu intretinere corespunzatoare.
Pentru a mentine eficienta pe termen lung, sunt necesare urmatoarele:
Revizia anuala (mentenanta);
Respectarea recomandarilor din manualul de utilizare;
Verificarea tehnica periodica.
Verificarea tehnica periodica este reglementata prin lege. Se aplica centralelor termice la solicitarea proprietarului si trebuie efectuata intotdeauna de un specialist autorizat de ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat). Aceasta trebuie efectuata la fiecare doi ani sau la o perioada mai mica in unele cazuri, recomandata de specialistul autorizat. In cadrul verificarii tehnice periodice, echipamentul de incalzire este evaluat pentru a asigura functionarea corecta si sigura. Prin interventiile de verificare si reglare a parametrilor de functionare, se poate asigura aceeasi eficienta energetica ca in cazul unei centrale noi, asigurand astfel functionarea optima.