
Achiziția unui ATV poate părea de multe ori ceva simplu și ușor, mai ales în zilele noastre când tehnologia ne stă la îndemână. O astfel de achiziție este privită cu ușurință doar de cei care nu înțeleg importanța cunoașterii specificațiilor unui ATV. În realitate, a face pasul spre cumpărarea unui astfel de vehicul înseamnă a avea o mare durere de cap dacă nu știi cum să distingi un ATV bun de unul mai puțin bun.
Articolul de față este prezent aici pentru a ușura aceste căutări lungi și bătăi de cap nesfârșite pentru cei care nu dețin anumite informații esențiale în ceea ce privește achiziția unui ATV, adică All Terrain Vehicle.
Procesul în sine, tehnic, de achiziție a unui ATV poate fi chiar foarte simplu. Astăzi, cum există posibilitatea magazinelor online, este foarte simplu și rapid să realizezi comanda unui vehicul de teren. Tot de aici îți poți găsi și anumite piese de schimb pentru modelul ales în cazul în care apar defecțiuni pe parcurs.
Problema aici se lansează în momentul în care te uiți la specificațiile acestui motor care se găsește într-o gamă foarte largă de modele și diferite dimensiuni. Accentul se pune foarte mult pe alegerea unui model perfect pentru tipul uman ce urmează să îl manevreze, deoarece o alegere greșită poate duce la accidente grave și chiar, în cele mai rele cazuri, la periclitarea vieții umane.
Deși la prima vedere, acest tip de vehicul creează impresia unei manevrări ușoare și a unei stabilități ridicate, aspecte conferite de către cele patru roți mari de care acest mijloc de transport dispune, lucrurile nu stau chiar așa de simplu. În ciuda dimensiunii sale impunătoare, acest vehicul are nevoie de ajutorul șoferului pentru a-și putea menține echilibrul pe timpul utilizării lui, așa cum este și cazul unei motociclete obișnuite.
Aici motorul are nevoie de intervenția ta în ceea ce privește realizarea balansului, dar și a virajelor care au loc în timpul plimbării realizate cu acesta. Diferența aici este redată de greutatea mașinăriei. Dacă în cazul unei motociclete simple vom discuta de o greutate care variază între 100 și 200 de kg, în ceea ce privește un ATV vom sări lejer pragul de 200 și ne vom focusa atenția pe valori ale greutăți cuprinse între 300 și 500 de kg. O altă diferență între aceste tipuri de vehicule este redată și de numărul anvelopelor de care dispun, dar și de utilitatea lor. În cazul unei motociclete, vom avea prezente două anvelope menite să confere aderență și să sporească viteza vehiculului, iar în cazul unui ATV, ne vom opri privirile asupra a patru anvelope al căror scop este redat prin rezistența pe care o arată în parcurgerea unui teren accidentat. Aici aderența și viteza sunt mai reduse decât în cazul unei motociclete topice.
Alege eMag pentru achizitionarea unui ATV!
Dacă te afli în situația în care nu ai avut parte de a folosi un astfel de vehicul, dar dorești să o faci, cel mai indicat este să începi pe unul cu o greutate de 350 de kg, aceasta fiind cea mai sigură variantă pentru un începător. Majoritatea vehiculelor off-road au în general greutatea de 400 de kg, nu cu foarte mult peste modelele destinate începătorilor.
Dacă poți reuși să combini adecvat o greutate medie a unui ATV cu o putere proporțională acesteia, atunci te vei afla printre utilizatorii norocoși cărora nu le va mai trebui vreodată vreo modificare în materie de vehicule de teren.
Desigur, există și modelele care ajung la 550 de kg, cel mai înalt nivel al acestor vehicule. Acestea sunt destinate utilizatorilor experimentați deoarece vin la pachet cu o capacitate ridicată a motorului care, dacă nu este folosită cum trebuie, poate atrage după sine producerea unor accidente grave. Acest tip de ATV este folosit pentru distracție și pentru producerea de adrenalină și de senzații tari.
Pe scurt, greutatea este destul de importantă atunci când ne alegem un ATV. Totuși, nu se va ține cont doar de aceasta. Mai există și alte criterii de diferențiere și de catalogare a acestor vehicule pe patru roți. Greutatea acestor mașinării vine, totuși, din totalul componentelor din care acesta este realizat. Fiecare element care intră în compoziția acestui tip de vehicul este foarte important și fără de el, obiectul în sine, nu ar putea fi capabil să își realizeze scopul final pentru care a fost conceput inițial.
Niște elemente foarte importante în conceperea unui ATV sunt anvelopele. Acestea sunt de mai multe tipuri și de mai multe dimensiuni. Deși ideea de anvelope All Terrain este destul de tentantă și ispititoare pentru mulți, vehiculul trebuie echipat cu anvelope corespunzătoare tipului de teren pe care vor fi nevoite să își realizeze activitatea în mod constant.
Anvelopele de tip All Terrain sunt tipurile ce prezintă mediocritate la toate, dar defapt nu sunt bune la nimic, din păcate.
Anvelopele sunt diferite unele față de altele, de la anvelopele de nisip, la cele destinate pentru noroi și chiar la cele pentru teren accidentat sau asfaltat. Fiecare dintre acestea prezintă propriile caracteristici și avantaje asupra drumurilor pentru care au fost concepute.
În ceea ce privește categoria anvelopelor de iarnă, acestea sunt destul de rar întâlnite pe vehiculele utilizatorilor, deoarece aceștia folosesc adesea modelele de anvelope destinate terenurilor noroioase. Acest concept este asemănător cu cel al mașinilor, care pe timp de iarnă aleg să folosească anvelope cu marcajul M + S, adică Mud + Snow.
Mai departe vom trece la partea de mentenanță a vehiculului și la piesele destinate pentru acesta. Ca și în cazul unei motociclete, necesitatea schimbării părților consumabilele ale acestui tip de vehicul off-road, prezintă o frecvență destul de ridicată. Dacă în cazul unei mașini uleiul de motor se schimbă la fiecare 300 de km parcurși, în ceea ce privește un ATV, acesta va avea nevoie de o schimbare în fiecare lună sau la fiecare 50 de ore de funcționare.
Încă o diferență majoră între un ATV și un vehicul auto, este redat de faptul că la un ATV vom avea în vedere numărul de ore de funcționare, nu numărul de kilometri parcurși de acesta. La un vehicul de teren se vor avea în vedere orele de funcționare deoarece, în general, acesta va fi utilizat cel mai mult pe terenuri accidentate, folosind viteze relativ scăzute. ATV-ul nu este în general o mașinărie a vitezelor mari de sute de km/h. Deoarece motorul unui ATV este nevoit adesea să stea la relantiu, mentenanța acestuia trebuie să fie realizată ca la carte, fără abateri.
Dacă la achiziția unui ATV ai crezut că acesta nu îți va aduce costuri ridicate și constante, sau cel puțin, că acestea nu vor fi la fel de mari ca și în cazul unei mașini, aparent ai avut o imagine cam eronată. Consumabilele și piesele pentru acest tip de vehicul trebuie schimbate constant, mult mai des, chiar, decât în cazul unei mașini.
Ultimul, dar nu și cel din urmă aspect de care trebuie ținut cont atunci când dorești să achiziționezi un ATV, este reprezentat de către propria siguranță în timpul utilizării lui. În ceea ce privește acest vehicul cu patru roți, siguranța trebuie să fie mereu prioritară pentru șoferul acestuia. Aici se va avea în vedere echipamentul de siguranță, dar și accesoriile necesare unei bune funcționării al acestuia.
Toate piesele care intră în alcătuirea unui ATV sunt extrem de importante și trebuie investit constant în ele, însă cea mai importantă componentă a unui astfel de vehicul este chiar componenta umană. Deci este indicat ca, indiferent de nivelul la care te afli, începător, mediu sau avansat, asigură-te că vei investi mereu în propria siguranță. ATV-urile sunt vehicule puternice și imprevizibile. Adrenalina dată de acestea este adesea periculoasă și te poate face să te pierzi printre experiențele unice pe care le poate oferi. Așa că nu uita: siguranța înainte de toate!