Recomandat!

Manual de utilizare ATV pentru cei mari dar și pentru cei mici

Daca ti-a placut acest articol, nu uita sa il impartasesti cu prietenii tai:

ATV-ul reprezintă motorul cu patru roți folosit adesea de utilizatori pentru diverse activități de recreere și de distracție. Este un mijloc de transport stabil care poate fi folosit pe toate tipurile de drumuri, chiar și pe cele  montane, neadecvate sau periculoase în anumite cazuri.

Pe lângă faptul că este un obiect al adrenalinei, acesta poate fi folosit și în uz casnic, pentru activitățile de vânătoare sau chiar în anumite activități industriale.

Deoarece motorul acestuia dispune de o capacitate mare, concurând cu cel al unei motociclete, șoferii tineri au o atracție ridicată față de el, iar faptul că pe piață se pot găsi destul de ușor modele pentru începători este un avantaj pentru cei dornici de a învăța.

Poate că în trecut ATV-urile erau folosite doar pentru distracția în off-road și pentru activitățile de lucru, însă astăzi, datorită dezvoltării continue, acestea s-au specializat în anumite tipuri de sarcini.

În momentul în care, ca și individ, dorești să achiziționezi un ATV, trebuie să faci o analiză deslușită și sinceră a scopului sau a scopurilor pentru care dorești să inițiezi acțiunea de cumpărare a unuia. Deoarece există o gamă foarte largă de modele, care mai de care mai performante pe piață, direcția în care urmează să fie folosit ridică o importanță majoră. Astăzi, nu doar că se pot găsi diverse motoare diferențiate prin caracteristicile tehnice sau nivelul de performanță al acestora, ci și în funcție de categoria din care face parte utilizatorul acestuia, adult sau copil.

Variantele pentru copii sunt o opțiune extrem de benefică deoarece prin intermediul acestora, cei mici își pot consuma într-un mod distractiv energia și de asemenea, își însușesc noțiunea de condus.

Vezi oferta eMag de achizitionare a unui ATV!

Manual de utilizare ATV – Modele de ATV

atv online de vanzare - magazin online de atv-uriRaportându-ne la dinamica acestora, la performanțele pe care le ating și la șoferul lor, cât și la scopurile pentru care sunt folosite, dar și drumurile pe care acestea le au de parcurs, putem grupa ATV-urile în mai multe categorii.

Aici vom avea pentru început tipul entry-level, cel destinat celor mici, cele utilitare și desigur, nu vom putea omite modele sport mult îndrăgite și foarte apreciate. Ce este benefic pentru cumpărător, este faptul că indiferent de categoria din care dorește să realizeze achiziția, va putea opta mereu pentru un model 4×4 care dispune de tracțiune integrală și care, este cel mai util în ceea ce privește traseele noroioase. Cu un astfel de motor șansele de a rămâne împotmolit sunt minime.

  1. ATV-ul destinat copiilor

Asemenea copiilor, modelurile create pentru aceștia sunt în conformitate cu mărimea lor, adică mai mici și mult mai ușoare. Utilitatea lor cuprinde o arie destul de largă, de la joacă la competiții, iar în funcție de aceasta se modifică și puterea motorului de care vehiculul off-road dispune.

Astfel, în funcție de vârsta pe care o are minorul ce urmează să stăpânească monstrul pe patru roți, recomandările privind mărimea motorului sunt următoarele: între 50 și 70 cc (centimetrii cubi) pentru copiii cu vârste de până în 12 ani, și între 70 și 125 cc pentru copiii a căror vârste sunt cuprinse între 12 și 16 ani.

  1. ATV-ul de tip entry-level

Acesta intră în categoria recreațională destinată celor care nu au mai avut parte de o experiență în materie de vehicule off-road. Persoanele destinate acestei categorii sunt cele care nu sunt dornice de viteze supraestimate, care nu urmăresc o adrenalină dusă spre extreme și cei care prezintă, în general, o înălțime mai mică, nu cei cu o statură mare și impunătoare.

Deoarece aici nu se urmărește extremul, motoarele acestei categorii de vehicule off-road sunt cuprinse în intervalul de 125 și 250 de centimetrii cubi, având, de asemenea, transmisie automată. ATV-ul din această categorie are o pornire simplă și ușoară, aceasta se face prin apăsarea unui buton. Acesta mai prezintă și suspensii reglabile în scopul modificării înălțimii vehiculului pe patru roți pentru a-l adapta  mult mai ușor condițiilor  pe care traseul le impune.

  1. ATV-ul din categoria celor utilitare

Dacă ești pădurar, lucrezi mult în jurul casei, ești pasionat de agricultură, sau pur și simplu îți plac plimbăriile prin natură și staționarea la cabane în munți, atunci această categorie ți se adresează ție. ATV-ul de tip utilitar este conceput în scopul ușurării și micșorării gradului de dificultate al anumitor sarcini greu realizabile de către om. Câteva exemple aici ar putea fi următoarele: căratul unei remorci pline cu lemn, fân sau orice altceva ce se poate pune în aceasta și/sau împingerea anumitor utilaje agricole. Aceste exemple sunt chiar și principalele motive pentru care tot mai mulți agricultori și gospodari tind să aibă în posesia lor un astfel de ATV.

Pe lângă amatorii câmpului și gospodari, ATV-urile mai sunt adesea utilizate frecvent și în cadrul organelor de poliție, într-un număr foarte mare de industrii, pentru vânătoare sau chiar și pentru a pescui.

Deși în trecut ele nu prezentau o stabilitate ridicată și nu dispuneau de capacitatea de a atinge viteze mai mari, ci doar de forță de tractare, astăzi ele s-au modificat și adaptat cerințelor de pe piață ale consumatorilor. Anume, sunt mai rapide, își pot modifica înălțimea cu ajutorul suspensiilor ușor reglabile, sunt capabile să realizeze un traseu pe un drum accidentat, plin de noroi sau plin cu pietre fără a avea vreo dificultate în aceasta.  Iar ca și surplus față de ce au fost în trecut, ele acum reprezintă un mijloc de recreere și o activitate distractivă pentru mulți șoferi.

Ce aduce în plus un ATV utilitar este faptul că acesta dispune în dotarea sa de o cutie pentru depozitare, un număr de faruri detașabile, un motor cu răcire cu apă, anumite prize electrice auxiliare și, pe lângă toate acestea, și un sistem de suspensie independent pe spate.

Pentru că se urmăresc în continuare cerințele și dorințele clienților se poate pune la alegere și motorul unui ATV, electric sau pe motorină, după preferințe. Desigur, aici se va ține cont și de scopul în care urmează să fie folosit, deoarece, spre exemplu, un ATV cu un motor electric este mult mai silențios decât unul cu motor pe motorină, aspect care pentru un vânător poate reprezenta un factor definitoriu în ceea ce privește alegerea finală. Motorul electric nu îi va speria prada vânătorului așa de ușor și de rapid cum o va face cel pe motorină care este mult mai gălăgios.

În schimb, dacă privim lucrurile dintr-o altă perspectivă, un motor diesel este mult mai puternic și mult mai rezistent decât cel electric. Deci pentru un agricultor, care are nevoie de forță mare și nu de viteză ridicată și de cât mai puțin zgomot emis, este recomandat un motor pe motorină deoarece acesta îl va ajuta să își realizeze sarcinile cât mai optim cu putință.

  1. ATV-ul din categoria sport

Fiind construite cu o dinamică ce sporește și favorizează viteza, acestea sunt perfecte pentru curse și concursuri. În general sunt cele destinate distracției deoarece sunt relativ ușoare și nu prezintă o dificultate în manevrarea lor. Ele funcționează de obicei cu motoare de tip electrice și prezintă în dotarea lor suspensii rezistente la drum lung, fapt ce favorizează cursele în care adesea participanții se mai lovesc de viraje bruște, de sărituri, mai mici sau mai mari, de lovirea suprafețelor tari și chiar și de condusul pe roțile din spate.

Forma sa sportivă și dinamică, alături de design-ul aparte conceput special pentru participarea la competiții, pun în evidență diferențele între el și ATV-ul utilitar.

ATV-urile de tip sport sunt concepute cu un sistem de 5 viteze și ambreiaj, asemenea unei mașini, prezentând un grad de dificultate mai mare în conducerea lor decât restul motoarelor automatizate. Aici motorul unui ATV sport poate atinge o capacitate între 250 și 700 de centimetrii cubi. Unele dintre modelele sport fiind create și cu marșarier.

  1. ATV-ul hibrid: o combinație între ATV-ul utilitar și cel tip sport

Poate cea mai bună combinație care poate exista în materie de ATV, cel hybrid reprezintă cea mai bună variantă de piață la ora actuală. Este unul dintre cele mai căutate deoarece îmbină perfect puterea unui ATV utilitar cu viteza unuia din categoria celor sport de performanță. Flexibilitatea de care dispune și gama cât mai largă de modele în care pot fi găsite, prezintă alte avantaje ale acestei categorii.

Principalul lor avantaj este dat de faptul că ele reprezintă, în sinea lor, un ATV utilitar care dispune de un motor mai bun și mai rapid și suspensii mult mai bune decât la celelalte tipuri. Astfel, este un motor adecvat atât muncii, cât și distracției.

Alege eMag pentru achizitionarea unui ATV!

Inapoi la meniu ↑

Ce caracteristici are cel mai bun ATV?

Pentru mulți alegerea unui ATV pare ceva simplu, care nu necesită o mare bătaie de cap. Îți place, se aude bine, are un preț bun, după părerea ta. Îl cumperi! Simplu!

Problema se pune, însă asupra factorilor de diferențiere. La un ATV bun nu ne va interesa cel mai mult aspectul acestuia, ci vom căuta să vedem puterea de care dispune motorul lui, ce tip de transmisie are, cum sunt suspensiile motorului respectiv și ce tip de frâne are în dotare.

În funcție de scopul pentru care ATV-ul urmează să fie achiziționat de către client și de cine urmează să fie condus, se vor avea în vedere următoarele aspecte: dacă alegeți un ATV pentru cei mici, va trebui să știți că acesta din urmă poate ajunge cel mult la 125 de centimetrii cubi, iar cel din categoria celor utilitare până la 800 de centimetrii cubi. Asta, în timp ce un ATV de tip SXS poate depăși fără vreo problemă 1.000 de centimetrii cubi.

În cazul în care viitorul posesor al ATV-ului nu dispune de o experiență anterioară sau nu este atât de priceput în manevrarea unui astfel de vehicul off-road, este indicat să nu achiziționeze unul cu o putere foarte mare, deoarece acesta este mult mai greu de manevrat și de stăpânit și întreținerea lui este mai costisitoare.

Indiferent de modelul ales și de puterea acestuia se recomandă pentru o mai bună funcționare echiparea motorului cu un sistem de răcire lichidă sau cu aer.

În ceea ce privește transmisia unui ATV, aceasta este de două tipuri: manuală sau automată. Transmisia manuală este mult mai eficientă în parcurgerea unui traseu accidentat sau într-o cursă, deoarece permite șoferului să schimbe vitezele cum dorește în funcție de situațiile pe care le întâmpină pe parcursul folosirii vehiculului. Astfel, un ATV utilitar sau unul sport va dispune mereu de o transmisie manuală pentru a ușura situația utilizatorului său.

Deși mult mai impunătoare și cu o imagine care inspiră o oarecare teamă față de un motor obișnuit, acestea sunt mult mai ușor de manevrat decât se crede, iar în cazul în care schimbarea vitezelor ridică o problemă se poate opta foarte ușor și pentru o cutie de viteze automată, care este foarte asemănătoare cu cea de la o mașină. Diferența în folosirea acestora, pentru a scăpa de stresul schimbării vitezei în timpul unui traseu, este aproape nulă.

Dacă unii ar spune că arată ca un monstru pe patru roți, fi sigur că nu te va face să te simți ca și cum ai conduce unul. Datorită sistemului de suspensii aflat pe toate cele patru roți ale vehiculului confortul în timpul utilizării este îndreptat către șofer. Pentru trecerea peste obstacole sau pentru un mers mai ușor în coborârile pe traseu, se recomandă folosirea unor suspensii independente, în cazul unui ATV din categoria celor utilitare, deoarece atrag după ele mai multă stabilitate în aceste situații.

În situația în care se dorește a se discuta despre sistemul de frânare, acesta este de două tipuri, și anume: pe tambur sau pe disc. Dacă ar fi să facem o analiză a acestor două tipuri și de a concluziona care este mai de dorit de a fi prezentă pe ATV-ul ce urmează a fi achiziționat, cea pe disc sau cunoscută și sub denumirea de cea hidraulică, prezintă un nivel de satisfacție mai ridicat. Aceasta din urmă atrage după sine o fiabilitate mai mare deoarece este capabilă să reziste mult mai mult și este mai ușor de acționat, indiferent de starea terenului, umed sau noroios. Pe lângă toate aceste aspect pozitive, este bine de punctat și faptul că frânele hidraulice nu vor îngheța pe timp de iarnă.

Vezi oferta eMag de achizitionare a unui ATV!

Inapoi la meniu ↑

Ce reprezintă capacitatea unui motor?

După cum bine știm mulți dintre noi, un motor funcționează cu unul sau doi cilindrii, capacitatea motorului fiind mereu prezentată la nivelul unui singur cilindru, în cazul în care există doi aceasta se cumulează. Această capacitatea a unui motor, redată prin intermediul cilindrului, se exprimă în centimetri cubi sau ”cc” prescurtat.

Deoarece cu cât capacitatea motorului este mai are, cu atât manevrarea și întreținerea motorului devin mai grele și mai costisitoare, este indicat ca alegerea vehiculului de teren să fie aleasă după anumite criterii de siguranță. În general se recomandă ca motorul alături de specificațiile acestuia, să fie alese în funcție de experiența pe care cumpărătorul, viitorul șofer, o are în acest domeniu de activitate.

În ceea ce privește un motor de tip utilitar, acesta se află la o capacitate de 800 de centimetrii cubi, iar dacă privim spre un motor din categoria ATV-urilor sport, acesta din urmă este capabil să atingă chiar și 1.000 de centimetrii cubi.

Inapoi la meniu ↑

Ce cutie trebuie să aibă motorul pe care îl aleg? Manuală sau automată?

Așa cum am menționat și mai sus, un ATV poate fi considerat o mașină. Cutia de viteze este una dintre asemănările lor izbitoare. Asemenea unei mașini oarecare, și ATV-ul dispune de o cutie de viteze care poate fi manuală sau automată. Deci, dacă pentru o mașină preferi o cutie de viteze automată, cu siguranță vei alege una și în cazul unui ATV. Cutia de viteze automată este chiar recomandată în ceea ce privește utilizarea ATV-ului de către începători  sau de către cei mici. De  ce? Ei bine, aceasta este mult mai ușor de folosit, practic, prin introducerea ei se elimină una dintre părțile stresante, am putea spune, în ceea ce privește conducerea unui ATV. Pe lângă acest aspect, prin introducerea unei cutii de viteze automată, se elimină riscul de a încura vitezele din poziția de începător.

Pe de altă parte, o cutie de viteze manuală aduce un control mai ușor asupra modelului condus, deoarece prin introducerea lor se face posibilă controlarea motorului, fapt inexistent în cazul unei cutii de viteze automată. Deci, am putea spune că aici manevrarea este mai ușoară.

Ca și în cazul mașinilor, acestea dispun de 5 sau 6 viteze și sunt de cele mai multe ori găsite în cazul vehiculelor din categoria sport sau din categoria celor de tip utilitare.

Deoarece ele aduc cu sine posibilitatea ajustării puterii de tracțiune a motorului în funcție de nevoile care apar pe parcursul traseului parcurs, acestea sunt de regulă folosite pe terenurile cele mai accidentate și acolo unde există pante mari, dar și în cazul curselor. Aici, în funcție de modificarea puterii motorului prin schimbarea vitezelor din cutia manuală, se poate mării viteza și prin aceasta poți fi câștigător.

Alege eMag pentru achizitionarea unui ATV!

Inapoi la meniu ↑

Suspensiile: semirigide sau independente?

În general suspensiile semirigide se află la ATV-urile din categoria sport și la cele de mare performanță, iar majoritatea modelelor hibrid (categoria sport îmbinată cu cea utilitară) dispun de suspensii independente.

Sistemul de suspensii independent aduce cu sine posibilitatea ca fiecare roată a vehiculului să se miște independent una față de alta, inclusiv și cele din spate. De regulă nu apare pe modelele pentru cei mici, deoarece atrage după sine o greutate mai mare și un cost pe măsură.

Avantajul acestui sistem se pune în evidență în cazul în care în joc apar obstacolele mari. Acesta din urmă va reuși să țină întreg ATV-ul echilibrat și stabil mult mai bine decât în situația în care acesta ar fi avut un ax drept. Pe lângă acest aspect, în momentul unei coborârii pe pistă, sistemul de suspensii independent va oferi o coborâre mult mai lină și mai sigură.

Singurul dezavantaj care apare în cazul acestui sistem este cel prezent în situația în care discutăm de viraje.

Inapoi la meniu ↑

Frânele unui ATV

În ceea ce privește sistemul de frânare al unui ATV, acesta este de două feluri, și anume: sistem de frânare pe disc și sistem de frânare pe tambur.

Deoarece sistemul de frânare pe disc dispune de o durabilitate mai ridicată, este capabil să traverseze un mediu umed și noroios cu ușurință și are o putere de oprire mai bună, acesta este regăsit pe majoritatea modelelor de ATV astăzi și nu doar pe cele performante ca în trecut.

Deoarece sistemul de frânare pe tambur atrage după sine riscul de a reține apă care poate îngheța  atunci când vehiculul nu este pus în funcțiune, acesta este rar întâlnit pe modelele de ATV existente azi.

Vezi oferta eMag de achizitionare a unui ATV!

Inapoi la meniu ↑

Cât mă costă unul și cine sunt producătorii lui?

După cum aminteam mai sus, ATV-urile, deși au aceleași principii de funcționare la bază, sunt diferite. Pentru că ele diferă de la caz la caz, așa și prețul lor variază în funcție de specificațiile pe care le prezintă. Aici se vor putea lua în calcul dotările de care dispune, dimensiunea lui, și desigur, capacitatea motorului, puterea de care dispune acesta. Cu cât acestea cresc în calitate și/sau cantitate, cu atât mai mult și prețul de achiziție al unui astfel de vehicul va crește și va fi pe măsura competențelor vizate.

Desigur marca reprezintă un factor foarte important în alegerea unui motor. Mereu se vor căuta producători cu o vechime în spate și cu un nume bun, cum ar fi: Polaris, Yamaha sau Honda.

Este bine de știut și faptul că nu mereu trebuie să mergi fizic pentru a alege un astfel de vehicul de transport. La ora actuală magazinele online sunt la dispoziția oricui și sunt foarte ușor de accesat. Prin intermediul acestora căutarea modelului perfect pentru tine devine mult mai ușoară. Pe aceste site-uri se pot găsi toate specificațiile pe care este indicat să le cunoști și pe lângă acestea, poți vedea foarte ușor, și în timp real, părerile și recenziile altor clienți cu privire la produsul vizat. Clienți care dispun de cunoștințe și de experiență în domeniu.

Ca un bonus pe lângă toate cele de mai sus, aici se pot găsi diverse oferte care aduc în prim-plan reduceri de preț sau chiar de transport gratuit al produsului la locuința clientului.

Inapoi la meniu ↑

ATV-uri pentru copii – cum aleg?

Un ATV nu este un motor dorit doar de cei majori sau de cei care se consideră din categoria așa-zișilor oameni maturi. Nu, el este un vehicul dorit chiar și de cei mici care, poate, abia au reușit să învețe mersul pe bicicletă, dar care își doresc mai mult de atât și au curajul de a încerca.

ATV-urile pentru copii sunt vehicule de admirat și de dorit de către utilizatorii lor. Prin intermediul acestora, celor mici li se oferă posibilitatea, sub atenta îndrumare a părinților, de a-și dezvolta și antrena abilitățile motorii și practice, de a-și spori încrederea de sine, capacitatea cognitivă, responsabilitatea și chiar asumarea luării propriilor decizii. Practic, prin intermediul acestei activități, copilul ajunge la dezvoltarea maturității încă de mic.

Siguranța înainte de toate! Conducerea unui ATV este adesea complicată pentru un adult profesionist și de multe ori există riscul accidentelor pe traseu. Și în cazul celor mici există aceste riscuri chiar dacă vehiculul este unul mai mic și cu o capacitatea a motorului nu foarte mare.

Deci pentru a putea evita riscurile unui accident sau, cel puțin pentru a reduce gravitatea lor, se vor avea în vedere câteva norme de siguranță pe care șoferul este nevoit să le aplice și să le asigure.

În primul rând vom porni de la ce trebuie să aibă modelul de ATV pe care șoferul îl va conduce. Acesta din urmă va trebui să fie mereu echipat cu un sistem bun de iluminare care să facă față provocărilor oferite de natură, cum ar fi ceața sau întunericul. Pe lângă acestea trebuie să aibă cauciucuri corespunzătoare, de calitate și neuzate. În astfel de cazuri și mânerele au o importanță foarte ridicată. Acestea din urmă trebuie să fie acoperite în material cu funcție de amortizare, să aibă însușite limitatoare de viteză, iar pe lângă aceste aspect, ar fi indicat să dispună și de un sistem de oprire de la distanță care, în general, oferă un plus de control părintelui. Prin intermediul acestuia copilul este informat că trebuie să revină acasă sau dacă s-a îndepărtat prea mult de sub privirea grijulie a părintelui.

Nu trebuie uitat nici combustibilul! El este, totuși, viața motorului. Deoarece cei mici sunt foarte activi și imprevizibili, cu o gândire foarte spontană și creativă, pentru ei este indicat să se folosească ATV-urile în varianta electrică. Acestea rezistă în mod obișnuit între 45 și 90 de minute, timp suficient pentru cel mic care, la 6 sau 7 ani, își pierde concentrarea foarte repede și care, la fel de rapid, se plictisește de activitatea pe care o desfășoară, indiferent de tipul acesteia.

Încărcarea acestora cu energie electrică se realizează prin intermediul unor acumulatori asemănători bateriilor pentru mașini și oferă acestuia puteri de 6V, 12V sau de 24 V.

Deoarece combustibilul lichid este mai pretențios în utilizarea lui și necesită o atenție mai ridicată, este indicat ca modelul să fie ales cu o mare atenție și să se vizeze vârsta pe care viitorul proprietar o are, dar și experiența sa, dacă aceasta există sau nu, și ce nivel are.

Alege eMag pentru achizitionarea unui ATV!

Probabil mulți se întreabă cum vor alege puterea motorului sau dimensiunea acestuia pentru a-l da în folosință propriului copil. Ei bine, aici factorul definitoriu și de mare influență este redat de către vârsta pe care o are minorul ce urmează să devină șofer, dar și de către greutatea sa.

Vârsta de la care se poate accepta ca aceste tipuri de vehicule să fie utilizate de către un minor este cea de trei ani. Această vârstă este acceptată pentru ATV-urile care dispun de un motor electric, deoarece acestea sunt mai ușoare și mai puțin periculoase pentru cel mic.

Aceste modele sunt concepute din plastic pentru a reda o greutate mai scăzută și o manevrare mai ușoară. Ele au o viteză redusă de deplasare, iar criteriul lor de utilizare este, în general, redat de către greutatea pe care o are copilul, și mai puțin de vârsta acestuia. Totuși, în funcție de modelul ales, aici ele sunt recomandate pentru copiii cu vârste de până la 6 sau la 7 ani. Un avantaj al acestora este faptul că ele nu trebuiesc schimbate în fiecare an după dimensiunile celui mic. Modelele au fost concepute pentru a putea fi ajustate în funcție de înălțimea micuțului. Fiecare scaun al oricărui model ales din această categorie este unul reglabil și dispune și de alte funcții suplimentare pentru a ajuta la adaptarea motorului în conformitate cu dimensiunea celui mic.

Depășind pragul de 6 ani, ne vom axa atenția acum spre o altă categorie de vârstă, deci și spre alte tipuri de motoare. Aici vom aduce în lumina reflectoarelor motoarele cu ardere internă care necesită un grad de atenție mai sporit. În cazul acestora precizia în ceea ce privește vârsta copilului și dimensiunea motorului trebuie să fie mai mare. Așadar, pentru categoria de vârstă cuprinsă între 6 și 11 ani, este recomandat să se folosească un vehicul care dispune de un motor de cel mult 70 cmc.

Mergând mai departe, pentru categoria de vârstă între 12 și 15 ani se recomandă intervalul de 70-90 cmc pentru a se asigura siguranța copilului în timpul manevrării motorului. După îndeplinirea vârstei de 16 ani se pot aduce în joc și piese mai puternice decât cele menționate anterior.

De amintit și de reținut, este faptul că atunci când vom alege un model de ATV pentru copilul nostru nu vom merge pe principiul ” să-i fie bun și la anul viitor”! Nu! Categoric, nu! Cel mic îl va folosi în acest an, nu va aștepta încă un an să crească ca să îl poată manevra.

În alegerea modelului destinat pentru cel mic înălțimea joacă un rol important și trebuie tratată corespunzător. Copilul are nevoie de un motor conform dimensiunilor lui, nu cu 10 numere mai mare.

Cum stăm cu viteza aici? Ei bine, modelele pentru cei mici sunt concepute în așa fel încât să atingă o viteză nu mai mare de 10-15 km/h, deoarece aceasta este viteza la care se consideră că accidentele pot fi evitate sau, cel puțin diminuate.

Viteza lor poate crește în conformitate cu vârsta copilului și treptat ce acesta reușește să își îmbunătățească abilitățile de șofer, păstrându-se, totuși, minimul de siguranță în evitarea posibilelor accidente.

După cum aminteam mai sus, transmisia unui ATV este de două feluri: automată și manuală.

Pentru micuț este indicat ca motorul ales să funcționeze cu o transmisie automată, deoarece aceste modele sunt mai ușor de manevrat pentru copilași, care, uneori, abia își pot coordona foarte bine mișcările motorii. Iar ca și surplus, prin intermediul acestia, gradarea lină a vitezei de deplasare este asigurată. Ea nu va reprezenta un impediment pentru un copil care nu ar știi cum să folosească ambreiajul în schimbarea vitezelor.

Desigur, azi sunt sisteme de transmisie mai sofisticate create pentru șoferii mai mari, care sunt capabili să conducă un model de ATV asemănător celui din categoria destinată adulților.

Când vorbim de frâne și de suport pentru picioare, putem aminti aici câteva modele foarte simple cum ar fi monocomanda.

Monocomanda este redată prin apăsarea unei pedale pentru a pune vehiculul în mișcare și ridicarea lui pentru a se iniția frânarea automată a motorului aflat în acțiune. Aici în cazul celor mai micuți. Pe măsură ce înaintăm cu vârsta minorului vom schimba puțin și vom avansa la un sistem de frânare separat ce se dorește a fi înțeles corect și, mai ales, a fi folosit corespunzător de către micuțul șofer. O frânare bruscă la o viteză puțin mai mare poate atrage după sine urmări neplăcute. De aceea se recomandă instruirea cu atenție a viitorului șofer al vehiculului de teren.

Făcând o retrospective a ceea ce s-a amintit până în momentul de față, putem spune că alegerea unui ATV nu este chiar atât de simplă. Aceasta necesită informare și căutare. Graba nu își are locul aici deoarece în funcție de fiecare persoană care va urca pe un asemenea motor, vor exista anumite specificați.

De la 3 ani la 50 și poate chiar mai sus, fiecare utilizator își va căuta propria categorie de vehicule off-road corespunzătoare, atât fizicului și personalității sale, cât și scopului pentru care se dorește a se realiza investiția cu pricina.

Vezi oferta eMag de achizitionare a unui ATV!

Citeste si:

Ce trebuie să luați în considerare înainte de a cumpăra un ATV

Aspecte importante despre un atv de vânzare 4×4

Un ghid explicativ pentru cumpărarea unui ATV 125cc – Ce trebuie să știți!

Daca ti-a placut acest articol, nu uita sa il impartasesti cu prietenii tai:

Avem nevoie de ajutorul tau!

In cazul in care ai descoperit in acest articol erori, sau consideri ca ar trebui facute anumite completari si inlocuiri, nu ezita sa ne anunti! Parerea ta conteaza foarte mult pentru SaraMag.ro, deoarece ne ajuta sa imbunatatim mereu continutul si sa iti oferim mereu o informatie corecta. Astfel, vom reusi impreuna sa facem articolele mult mai utile si informative.

Mai jos gasesti un formular prin care poti lasa un comentariu si sa iti exprimi parerea!

Multumesc si asteptam parerea ta referitoare la acest articol!

Scrie aici comentariul tau

saramag-favicon

Blogul despre produse pentru copii SaraMag va propune o solutie optima de informare despre cele mai potrivite achizitii.

Am creat acest blog tocmai pentru a va prezenta toate detaliile importante referitoare la produsele de calitate.

Copyright © 2020 Saramag.roweb development by Adi AP
Saramag.ro