
Parcurgerea unui traseu accidentat poate părea ceva complicat, o activitate ce necesită depunerea unui efort ridicat și din această cauză mulți refuză să se aventureze într-o astfel de experiență. Deși poat fi mai greu accesibile, aceste experiențe pot oferi peisaje minunate în spatele lor, alături de posibilitatea de a realiza diverse amintiri frumoase și distractive.
Cum putem obține aceste experiențe fericite? Ei bine, cea mai bună metodă de a te aventura pe traseele de munte sau pe drumurile ce par mai accidentate, este dată de către folosirea unui ATV. Acesta este mijlocul de transport perfect în ceea ce privește traversarea terenurilor accidentate, a plimbărilor prin pădure pe drumurile special amenajate, dar și pentru participarea în competiții specializate în acest domeniu. Senzația redată în timpul folosirii unui ATV, fie iarna sau vara, nu se poate compara cu nimic. Aceasta este o experiență unică și fascinată, capabilă să îți ofere posibilitatea realizării unor amintiri memorabile și pline de adrenalină.
Această adrenalină redată de către conducerea unui ATV, atrage după sine și anumite riscuri. ATV-urile, All Terrain Vehicle, sunt mașinării ce dispun de o putere foarte mare a motorului și deci, care necesită o atenție sporită în utilizarea lor. În caz contrar, șoferul imatur, va avea urmări neplăcute, deoarece în lipsa anumitor cunoștințe de manevrare ale acestui vehicul, se poate crea foarte ușor posibilitatea realizării unui accident. Deci, pentru a putea fi sigur că manevrezi acest mijloc de transport în deplină siguranță, este indicat să ai la îndemână anumite cunoștințe de bază și să te echipezi corespunzător.
Deoarece foarte puțini sunt cei care știu la ce să se aștepte atunci când doresc să pornească într-o călătorie pe un ATV, în rândurile ce urmează se va avea în vedere conceperea unui ghid plin cu recomandări, menite să le ofere începătorilor sfaturi legate de aspectele esențiale și greșelile ce trebuiesc evitate în timpul realizării acestui sport mult apreciat.
Ghid de utilizare a unui ATV – Aspecte esențiale în conducerea corectă a unui ATV
Vom începe acum cu elementele de bază în conducerea optimă a unui ATV. Ca și în cazul conducerii unei mașini, accelerația reprezintă un element esențial. Controlul acesteia atrage după sine modul de conducere a vehiculului pe patru roți. Deși cu toții avem dorința și tentația permanentă de a călca blană accelerația și de a gusta puțin din adrenalina rezultată în urma vitezei și de a ne bucura de senzația unică a vântului ce bate în față, ar fi, totuși indicat să prezentăm o reținere în această privință.
Este bine ca pentru început să nu încerci să descoperi capacitatea maximă pe care o are motorul, ci să o iei ușor, treaptă cu treaptă pentru a te putea acomoda ușor și sigur cu noul vehicul pe patru roți. Deoarece foarte multe dintre aceste mijloace de transport extreme sunt concepute cu un ambreiaj automat, se creează destul de ușor impresia că ele se pot manevra destul de facil chiar și la conducerea lui cu viteze mai mari. Foarte fals! Maneta de accelerație nu trebuie abuzată în această direcție sau oricare alta! Pentru început condu normal ATV-ul pe care îl deții, nu la viteza sa maximă. Încearcă să îi descoperi secretele și să creezi o relație între tine și el.
Alege eMag pentru achizitionarea unui ATV!
Caută să alegi un model de ATV potrivit pentru tine
Din postura de începător nu căuta cel mai scump sau cel mai puternic ATV. Ești nou în acest domeniu, nu ai nevoie de cel mai monstruos motor! Nu te vei descurca în conducerea și manevrarea lui!
Pentru început caută un model care să fie în raport cu abilitățile tale, nu peste ele. Înainte de a achiziționa unul te poți urca pe acesta și poți vedea dacă ți se pare comod și dacă reușești să ajungi la toate comenzile. Pentru a fi sigur că poți deține controlul vehiculului, dar că acesta îți oferă și destulă putere, poți alege un model al cărei capacitate să fie cuprinsă între 125 și 500 cc. Mai mult nu ai nevoie. De regulă, un model mai puternic de atât, mai mare sau mult prea greu, este de evitat și în ceea ce privește înmatricularea lui.
Înainte de a încerca să conduci un ATV, asigură-te că porți un echipament adecvat
ATV-urile nu trebuiesc privite ca pe niște jucării sau doar niște obiecte de divertisment. Ele sunt mașinării puternice și periculoase pentru cei care nu știu să le folosească. Conducerea unui astfel de vehicul nu este o joacă de copii și trebuie tratată cu seriozitate, deoarece există posibilitatea accidentărilor grave. De aceea specialiștii recomandă purtarea unui echipament de protecție special pentru mersul cu acest tip de motoare.
Acest echipament pentru conducerea unui ATV trebui să conțină o cască de protecție corespunzătoare, o pereche de cizme, ochelari de protecție și, desigur, o pereche de mănuși. Acestea fiind doar câteva dintre elementele minime de siguranță în cazul pornirii unui vehicul off-road, în special dacă acesta este pornit de către un începător. Deși pentru mulți e foarte clar, vom specifica și faptul că acest echipament, enumerat mai sus, trebuie obligatoriu să fie în conformitate cu dimensiunile celui care îl va purta, și nu va reprezenta un impediment în ceea ce privește vizibilitatea pe parcursul călătoriei.
Pentru început alege un traseu ușor, nu foarte complicat
Deoarece pentru început nu se va testa doar ATV-ul, și o vei face și tu, este indicat să îți alegi un traseu lejer, care să nu prezinte foarte multe complicații și care să îți faciliteze prima cursă. În timpul primei tale încercări de a conduce un asemenea motor vei avea în vedere să testezi plecarea din rampă, cea de pe loc, accelerarea, frânele vehiculului și, poate, chiar și virajele luate cu viteză. Nu te grăbi în a învăța! Oferă-ți suficient timp pentru a te acomoda cu motorul și pentru a înțelege pe deplin modul de funcționare al acestuia.
Câteva recomandări pentru începători în conducerea unui ATV
Ca o primă recomandare oferită din partea celor cu o experiență bogată în spate, este aceea de a lua lecții pentru conducerea corectă a unui ATV
Pentru a putea beneficia de o instruire adecvată în acest domeniu, este indicat să îți faci aceste cursuri de pregătire în baza unui program susțin de către instructori calificați pentru această categorie de vehicule, chiar dacă există și posibilitatea de a accesa și câteva cursuri alături de un rider cu o experiență mai bogată.
Aceste cursuri pot fi realizate prin intermediul organizațiilor județene de profil sau a cluburilor sportive auto, disponibile în aproape toată țara. Acestea, în general, nu sunt foarte lungi. De obicei se întind doar pe o durată de câteva zile, iar costul acestora este unul accesibil, nu foarte ridicat.
În momentul finalizării acestor cursuri va urma un examen pentru obținerea permisului din categoria tip B, care este, prin lege, obligatoriu fiecărui individ ce dorește să conducă un astfel de vehicul off-road.
Înainte de a pleca la drum fă-ți puțin timp și citește manualul de utilizare! Este, totuși, conceput cu un scop!
Poate printre cele mai utile, dar și cele mai neglijate cărți, manualul de utilizare este, adesea, răspunsul multor întrebări și soluția pentru multe probleme. Ca și începător este recomandat să citești acest manual înainte de a pleca la drum cu un ATV, indiferent de dimensiunea sau de puterea pe care acesta o are. Acest manual de utilizare dispune de anumite sfaturi în ceea ce privește utilizarea corectă a vehiculului pe patru roți, a măsurilor ce trebuiesc luate pentru a conduce în siguranță și, mai mult decât atât, acest manual îți oferă informații și indicații referitoare la ce ar trebui sau ce nu ar trebui să faci cu un vehicul off-road. Bine ar fi să deții aceste informații înainte de prima cursă cu ATV-ul.
Desigur, prin citirea acestui manual, nu vei descoperi doar povești despre cum trebuie să te îmbraci. Un manual de utilizare pentru un ATV cuprinde și elementele tehnice pentru programele de întreținere ale motorului. Printre acestea se numără adesea schimburile de ulei, ce tip de anvelope trebuie să folosești și când să le folosești, când se vor realiza inspecțiile periodice și anumite informații despre consumabile. Tot în manualul de utilizare se va putea găsi și un ghid pentru cumpărarea pieselor de schimb ale ATV-ului, în conformitate cu modelul deținut.
Vezi oferta eMag de achizitionare a unui ATV!
Care este poziția ideală atunci când conduci un ATV?
Pentru a fi sigur că poți controla cu ușurința comenzile și că ai posibilitatea de a acționa rapid în momentul în care trebuie schimbat centrul de greutate pe parcursul condusului unui ATV pe un teren off-road, ai nevoie de o poziție corectă. Pentru a fi sigur că nu îți creezi un stil de conducere greșit, este indicat să faci câteva repetiții ale posturii. Aici se vor avea în vedere următoarele aspecte:
- Nu-ți abate privirea de la ce se află în fața ta! Privea trebuie să fie mereu ținută sus și capul înainte pentru a nu pierde controlul.
- Umerii șoferului trebuie să fie mereu relaxați, iar coatele ușor îndoite spre exterior și nu aproape de corpul acestuia. Coatele nu trebuie să fie ținute blocate sau încordatedeoarece acest aspect va atrage după sine un control mai greu asupra ATV-ului. Un alt aspect negativ aici, va fi durerea resimțită la fina, mai ales în urma loviturilor date de denivelările traseului.
- Un alt aspect important în menținerea controlului unui ATV, este acela de a păstra ambele mâini pe ghidonul vehiculului pe patru roți.
- Este recomandat ca genunchii să fie ținuți spre rezervorul de combustibil iar tălpile vor fi mereu păstrare pe suportul dedicat picioarelor, având mereu degetele îndreptate înainte. În timpul folosirii ATV-ului menține picioarele apropiate de acesta! Îndepărtarea picioarele în afara ATV-ului poate atrage după sine posibilitatea de lovire de crengi sau chiar crearea unui dezechilibru în timpul vitezelor mai mari datorită dereglărilor asupra centrului de greutate. Riscul final, și cel mai mare, fiind chiar răsturnarea cu ATV-ul.
Care sunt greșelile de evitat în timpul conducerii unui ATV
Când alegi să conduci un ATV, vitezomanul din interior trebuie pus sub stăpânire! Ca și începător încercară să îți controlezi apetitul pentru viteză. Deoarece nu cunoști vehiculul și nu știi de ce este acesta capabil, este bine ca pentru început să alegi să conduci cu o viteză moderată, de până la 30 km/h. La acest nivel de viteză accidentele se pot evita ușor, iar posibilele obstacole ce se pot ivi pe parcursul traseelor pot fi evitate mai sigur. Odată cu trecerea timpului și cu căpătarea unei experiențe în acest domeniu, vei putea testa ATV-ul la capacitatea lui maximă. Dar doar în aceste condiții. Virajele și frânarea la viteze mari sunt foarte greu de realizat și au rată ridicată de producere a accidentelor pentru începători.
ATV-urile trebuiesc transportate în siguranță
Chiar dacă circularea ATV-ului pe drumurile publice este acceptată dacă acesta este asigurat și înmatriculat corespunzător, specialiștii recomandă transportarea lui într-o remorcă ATV, una specială pentru această activitate. Conducerea unui ATV pe asfalt atrage după sine o uzură inutilă acestuia, iar anvelopele speciale pentru un ATV sunt destul de costisitoare. ATV-urile sunt mașinării de tip off-road concepute special pentru folosința lor în scopuri recreative sau utilitare cum ar fi: activitățile agricole, munca la fermă, curățarea zăpezii cu o lamă ATV, etc.
În ceea ce privește transportarea ATV-ului trebuie să se țină cont de anumite reguli de siguranță. ATV-ul se va transporta într-o mașină pick-up sau într-o remorcă. Înainte de a se realiza transportul, ATV-ul va trebui stabilizat corespunzător. Acesta se va bloca cu ajutorul unei chingi rezistente, deoarece se vor avea în vedere posibile apariții ale unor obstacole pe drum precum: denivelări pe teren, gropi în asfalt, șanțuri, și lista poate continua. Dacă ATV-ul nu este asigurat cum trebuie există riscul ca acesta, în timpul unui viraj mai periculos sau trecerii peste un obstacol, să fie dezechilibrat și să scape de sub control.
Dealurile mult prea abrupte sunt de evitat!
Chiar dacă ATV-urile par a fi niște mașinării mari, impunătoare și extrem de puternice, ele nu sunt, totuși, invincibile. Au propria lor limită care nu trebuie depășită. Nici el și nici tu nu veți fi invincibili împreună. Dealurile și obstacolele foarte abrupte reprezintă un adevărat pericol pentru propria siguranță, de aceea sunt de evitat. Siguranța trebuie să fie pe primul loc mereu, iar pentru păstrarea ei este indicat să rămâi mereu pe drumurile sigure, fără pante cu înclinații foarte ridicate și denivelări sau spărturi în terenuri foarte dese și extrem de periculoase.
În final, ca și în oricare alte situații în care sunt incluse și vehiculele de transport, controlarea lor în cele mai bune condiții necesită un anume nivel de experiență. Nimeni nu se naște învățat, dar toți putem învăța dacă ne dorim acest lucru și dacă suntem persistenți în a-l practica. Așa este și în cazul în care dorești să conduci un ATV. Cu cât practici mai des mersul cu acesta, ușor, treptat și cu atenție, cu atât mai repede vei ajunge să devii un șofer cât mai bun pentru acest vehicul. Din momentul în care vei căpăta abilitățile necesare te vei putea avânta în siguranță în călătorii lungi, pline de distracții și de experiențe unice învăluite în adrenalina aventurilor off-road.
Din momentul în care reușești să îți însușești abilitățile necesare și să stăpânești regulile de bază în ceea ce privește condusul în siguranță, vei putea trece la următorul nivel al ATV-urilor. Pentru o următoare achiziție în materie de ATV, SSV sau Oquad-uri, poți accesa producători precum Yamaha, Suzuki, CF MOTO, BRP Can-Am sau Polaris, aflate la prețuri avantajoase și chiar și pentru toate tipurile de bugete. Pe lângă acestea, poți accesa și anumite echipamente care să îți sporească siguranța în decursul utilizării vehiculului precum: accesorii ATV, anvelope, piese de schimb și scuturi ATV.
Indiferent de ce ai nevoie în următoare achiziție, nu ezita să cauți și să întrebi. Informațiile suplimentare sunt utile oriunde și oricând. Dar, cel mai mult, nu uita că viața are prioritate! Distrează-te în siguranță pentru că se poate!