Cine nu s-a pierdut niciodata cu totul cand vine vorba de alegerea unui vin? Desi, evident, nu exista o solutie universala, va putem oferi totusi cateva sfaturi grozave despre cum sa va descurcati ca sa alegeti vinuri bune!
Fiti curios si deschis catre lumea vinului
Nu exista niciun secret, intrucat vinul este un produs incredibil de complex, trebuie sa petreci putin timp descoperindu-l pentru a dobandi cunostintele de baza necesare intelegerii acestei lumi fascinante. Nu este nevoie sa citesti o enciclopedie a vinurilor pentru asta, dar te sfatuim in schimb sa profiti de fiecare ocazie pentru a afla ceva mai mult: un articol de pe internet despre vinuri bune care te intereseaza, un numar al unei reviste de specialitate care te atrage, o oportunitate de a merge intr-o vie pentru a vedea procesul de fabricatie etc.! Totul este posibil si totul e permis in era digitala, mai ales daca te gandesti sa alegi vinuri bune comandand de pe internet!
Exista doua utilizari principale pentru vinurile pe care le cumperi: sa le bei repede sau sa le pastrezi. Si in functie de obiectivul tau, nu te vei orienta spre aceleasi vinuri. Daca esti in cautarea unor vinuri bune pe care sa le consumi in urmatoarele cateva luni sau in urmatorii 2-3 ani, poti favoriza vinurile suple, nu prea puternice (in functie de asocierea mancare si vin pe care o planuiesti), gust marcat, digerabil si fructat.
In schimb, daca esti in cautarea unui vin de invechit in pivnita pentru a-l bea pe parcursul mai multor ani, ar trebui sa optezi pentru ceea ce se numeste „vin pentru invechire”: vinuri grozave care se remarca prin echilibrul lor (aciditatea fiind deosebit de importanta aici. ), concentratia lor, structura lor tanica, eventual invechirea indelungata sunt lemnul si un domeniu al calitatii.
Vezi optiunile de comanda pentru vin online – Click aici!
Dobanditi reflexele potrivite pentru a combina mancare si vin
Instinctiv, probabil ca stiti deja ca, in general, vinurile albe sunt in general mai potrivite pentru peste si carne alba, iar vinurile rosii pentru carne rosie. Sau, pentru cei mai putin puternici, cu carne alba. Si in linii mari, cam atat! In ceea ce priveste branzeturile, cele mai puternice vor merge mai bine cu vinurile rosii, in timp ce celelalte vor merge foarte bine cu vinurile albe. Mica subtilitate: albastrul face asocieri magice cu vinurile dulci, in timp ce cascavalul este partenerul ideal pentru vinul alb.
Nu este nimic mai bun pentru a descoperi vinuri bune decat a le combina cu ceva gustot de mancare! Alegeti combinatia castigatoare si nu vei avea decat satisfactii!
Un alt criteriu de luat in seama in alegerea unor vinuri bune: pretul. Desigur, de multe ori pretul este corelat cu calitatea vinului, dar exceptiile de la aceasta regula sunt atat de numeroase incat nu trebuie sa i se acorde prea multa importanta! Vinurile destinate consumului rapid, de exemplu, sunt in mod normal mai ieftine decat vinurile pentru invechire, dar pot fi la fel de delicioase.
Vezi optiunile de comanda pentru vin online – Click aici!
Aveti incredere in nume mari, dar stiti si cum sa va asumati anumite riscuri
Nu stii prea multe despre vin, dar numele celor mai legendare vinuri nu iti sunt straine: sa stii ca cele mai mari nume in domeniu sunt rareori dezamagitoare, mai ales daca sunt luate in considerare indiferent de pretul lor (deseori destul de mare). Chiar si fara a vorbi despre vinuri legendare, podgoriile care au dobandit o reputatie solida sunt in general valori sigure. Dar, in acelasi timp, vrem sa va spunem ca spiritul vinului este si despre descoperire, aventura, curiozitate si deschidere. Si de aceea nu va putem decat incuraja sa incercati dincolo de ceea ce stiti deja ca sunt vinuri bune si sa va faceti propriile teste, nu ezitati sa gustati vinuri necunoscute care va inspira.