Atunci cand conditiile mediului inconjurator nu sunt dintre cele mai favorabile, este absolut normal sa cautam sa ne marim confortul, iar de cele mai multe ori apelam la obiecte, care pot suplini anumite nevoi. La fel se intampla vara, cand temperaturile ridicate ne ofera o stare de disconfort si de cele mai multe ori, ne pregatim sa facem fata valurilor de caldura, prin achizitionarea unor sisteme care sa ne ofere un minim de aer racoritor.
Cei mai norocosi dintre noi, beneficiaza de avantajele oferite de aerul conditionat, insa pentru cei care nu isi permit o asemenea achizitie, un ventilator, ar putea reprezenta solutia ideala, mai ales ca pe piata gasim zeci de modele, adaptate dupa nevoi si preferinte.
Cele mai mari avantaje pe care le ofera un ventilator de aer, sunt costurile reduse si consumul mic de energie electrica, insa achizitia unui asemenea produs, nu este asa usoara precum ai fi crezut. Daca vrei sa beneficiezi de un produs care sa ofere un grad mare de eficienta, este bine sa tii cont de cateva elemente importante, despre care vom vorbi in continuarea articolului.
Vezi oferta actuala de pret pentru cele mai bune ventilatoare de aer!Functiile celor mai bune ventilatoare
Chiar si un banal ventilator aer, poate dispune de cateva functii, importante de altfel pentru un nivel de confort mai ridicat, ce pot face ca aceste modele sa se incadreze in categoria de produse performante. Asadar, cele mai performante ventilatoare de aer, pot avea functii suplimentare, precum:
Miscare oscilanta – permite plimbarea aerului in incaperi, in acest fel fiind eliminata senzatia de disconfort care apare atunci cand stam continuu intr-un flux de aer, cu o singura directie. Un bun ventilator aer, ar trebui sa aiba un unghi de miscare oscilanta, cuprins intre 180 si 270 de grade, pentru o acoperire uniforma.
Miscare in plan vertical – aceasta functie permite blocarea sau orientarea, intr-o singura directie, a aerului, atunci cand se vrea acest lucru.
Trepte de viteza reglabile – aceasta functie permite ajustarea fluxului de aer, cu pana la 3 trepte de putere. In acest fel se creeaza mediul ambiental dorit, in functie de nivelul de confort, preferat de utilizator.
Nivelul de zgomot – acest element poate fi reprezentat de treptele de viteze, iar in functie de nivelul setat, turatiile treptelor vor reda zgomotul produs. Exista modele, care sunt extrem de silentioase si care au o treapta speciala, cu turatii lente ale motorului si ventilatorului. Acestea sunt ideale pentru a fi folosite noapte.
Timer – functia este extrem de utila, in special cand ventilatorul este folosit pe timpul noptii. Cu ajutorul functiei, vei putea seta functionalitatea ventilatorului, care poate sa scada nivelul de putere a distribuirii aerului, sau il poate opri/porni la anumite intervale de timp.
Telecomanda – ca si in cazul oricarui electronic, este extrem de utila utilizatorilor, care nu vor mai trebui sa se deplaseze pana la panoul de comanda, pentru a face setarile dorite. Telecomanda ventilatorului poate trimite catre acesta, comenzi multiple, prin care se pot face ajustari de putere a distribuirii aerului, cat si directia acestuia. Modelele cele mai performante dispun de aceasta dotare, insa preturile pot fi ceva mai ridicate.
Jet rece cu apa – este o functie pe care cel mai frecvent o gasim la ventilatoarele de exterior, iar uneori se poate regasi si la modelele de ventilatoare de interior. Este o functie extrem de utila, in special atunci cand aerul este uscat. Jetul rece cu apa, poate evita deshidratarea si imbunatateste temperatura corporala, prin pulverizarea unor particule extrem de mici de apa, care se vor vaporiza rapid. Apa care se disperseaza in aer va absorbi caldura din atmosfera, insa trebuie sa fii atent la acest element, deoarece umiditatea din aer va creste semnificativ.
Profita de oferta actuala eMag pentru cele mai bune ventilatoare de aer! Inapoi la meniu ↑Treptele de viteza pentru cele mai bune ventilatoare
Treptele de viteza depind in totalitate de puterea motorului cu care este dotat un ventilator de camera. Desi puterea motorului este o caracteristica mai putin importanta, alege acele modele de ventilatoare care au un motor de cel putin 100W.
O caracteristica mai importanta decat puterea motorului, pe care ar trebui sa o iei in considerare atunci cand alegi un model de ventilator, este volumul fluxului de aer pe care un astfel de aparat il poate misca, intr-o ora. Modelele de ventilator cu picior, de podea si de tavan vor reda intre 1000 si 1300 de metri cubi pe ora, in timp ce modelele de birou sunt mai slabe din acest punct de vedere, degajand intre 200-400 metri cubi de aer ventilat, pe ora.
De asemenea, in functie de treptele de viteza, se va calcula si decibelii produsi de zgomot. Cel mai bun ventilator are un nivel de zgomot situat intre valorile de 50-60 dB, valoare ce creste odata cu treapta de viteza. Din fericire, exista zeci de modele pe piata, care sunt create special pentru a degaja un nivel redus de zgomot, iar daca asta este un criteriu important pentru tine, nu iti ramane decat sa te orientezi spre aceste modele. De obicei, astfel de specificatii sunt trecute de catre producatori, pe manualele de utilizare sau in cartea tehnica a produsului.
Cele mai bune ventilatoare de aer la preturi foarte bune le gasesti aici! Inapoi la meniu ↑Utilizat pentru interior, exterior sau calatorii?
Un ventilator poate fi fix sau portabil. Exista zeci de modele disponibile pe piata, pentru toate categoriile de utilizatori si cu utilizari pentru o gama variata de variante. Fie ca iti doresti un ventilator pentru interior, exterior sau unul portabil pe care sa il iei in calatorii, cu siguranta, vei gasi modelul care sa iti satisfaca toate nevoile. O gama variata de modele de ventilatoare pentru interior, exterior si calatorii poate fi gasita pe emag.ro. In functie de nevoile tale si de scopul pentru care iti doresti un asemenea produs, ai posibilitatea de a-l alege pe cel mai bun, cel mai ieftin sau cel mai performant.
Inapoi la meniu ↑Tipurile de ventilatoare
Exista mai multe clasificari ale ventilatoarelor, insa din punct de vedere a design-ului putem opta pentru ventilatoare aer camera sau ventilatoare aer rece sau cald, de tip: ventilator cu picior, ventilator de podea, ventilator turn, ventilator de birou, ventilator de tavan, aeroterma.
Ventilator cu picior. Este cel mai frecvent cumparat model de ventilator si este si varianta optima, in cazul in care nu se doreste alte functionalitati speciale. Un ventilator cu picior foloseste un ventilator axial, care este amplasat pe un suport inalt, iar fluxul de aer pe care il reda ofera cea mai buna acoperire, deoarece aceste va degaja aer la 1-1,5 metri de la sol. De asemenea, un ventilator cu picior asigura evapoarare la nivelul corpului si o circulatie buna a aerului. Este mai putin indicat persoanelor sensibile la curent, folosirea indelungata a acestui tip de ventilator cu picior, putand oferi un disconfort acestora, atunci cand este folosit pentru perioade indelungate.
Astfel de modele sunt cele mai conventionale versiuni, sunt recomandate pentru camera. Acestea sunt formate dintr-o elice care este propulsata de un motor cu putere mica spre medie, impreuna fiind pozitionate pe un suport cu o tija care se stabilizeaza la sol. Elicea unui astfel de ventilator propaga rotatii de mare frecventa, iar de cele mai multe ori vitezele pot fi reglate pe 3 trepte. La astfel de modele, unitatea se poate roti pana la 270 de grade, in acest fel aerul fiind dispersat in mai multe directii. De asemnea, tija suportului se poate regla in functie de preferinte. Avantajele principale ale acestui model de ventilator, sunt reprezentate de pretul scazut si de eficienta in utilizare.
Ventilator de podea. Acest model de ventilator, se pozitioneaza direct pe podea si asigura un flux de aer care va fi distribuit catre partea inferioara a corpului utilizatorului, care este zona ce asigura stabilizarea temperaturii organismului. Este un ventilator practic, insa asigura mentinerea unei temperaturi usor scazute, doar in inferioritatea camerei, aerul de sus va ramane la fel de uscat si de cald.
Ventilator turn. Aceste modele sunt considerate o inovatie in categoria ventilatoarelor de camera. Un ventilator turn este o combinatie intre ventilatorul cu picior si cel de podea, acesta fiind capabil sa acopere cu aer rece, atat zona de jos a camerei cat si cea de la jumatate in sus. Sunt extrem de populare in alegerile utilizatorilor, oferind o acoperire uniforma, insa pot avea preturi usor mai ridicate fata de modelele precedente. Acest tip de ventilator, este proiectat pentru a racori incaperile cu spatiu restans, deoarece este reprezentat de un design cu o unitate de centrifugare a aerului, in forma cilindrica. In acest fel fluxul de aer va fi dispersat pe toata lungimea ventilatorului. Ventilatorul tip turn, este ideal pentru acei utilizatori care nu dispun de foarte mult spatiu, acesta adaptandu-se usor chiar si in cele mai stramte colturi.
Ventilator de birou. Modelele de birou, sunt varianta in miniatura a ventilatorului de podea, cu diferenta ca fluxul de aer este indreptat direct catre zona superioara a corpului. Un ventilator de birou este benefic pentru a reduce temperatura corpului, insa atunci cand il utilizam indelungat, poate aduce un disconfort pe care nu multi il pot suporta. De aceea este bine ca un astfel de ventilator sa fie utilizat, cu o distanta semnificativa fata de corp.
Un asemenea model ofera portabilitate sporita si este recomandat utilizatorilor care lucreaza in medii lipsite de aerisire sau de aer conditionat. Este construit cu o elice si un motor, fixate pe un suport care va permite amplasarea ventilatorului pe plan orizontal. Cel mai adesea, aceste modele au dimensiuni cuprinse intre 18 si 30 de cm, insa ofera un randament mai scazut fata de celelalte modele.
Ventilatorul de tavan. Este extrem de practic, insa fata de modele enumerate mai sus, acest tip de ventilator necesita instalare de catre specialisti. Un astfel de ventilator poate fi setat, pe trepte de viteza, faciliteaza vaporizarea, si este extrem de util pentru incaperile ce nu beneficiaza de prea multa aerisire.
Ventilatorul de tavan este recomandat pentru camerele mari, in institutii publice sau birouri. Acesta este o versiune de ventilator de mare putere si este asemanator cu aerul conditionat, acesta montandu-se pe tavanul incaperilor. Elicele vor distribui aer racoritor pe suprafete intinse, iar numarul lor variaza de la un model la altul.
Ventilatorul de terasa sau de exterior. Acest model este recomandat celor care traiesc la casa, acesta putand fi folosit afara in curte. Ventilatorul de terasa este varianta mai scumpa, a celui cu picior, diferentele dintre ele, constand mai mult in volum si in consumul de energie, care va fi mai mare, datorita motorul mai mare cu care este creat.
In ceea ce priveste constructia, ventilatoarele se pot clasifica in categoriile: axial, centrifugal sau cu pale ascunse.
Ventilatorul axial. este cea mai cunoscuta varianta, pe care o stim cu totii, si probabil ca este si cea mai frecventa alegere, in randul utilizatorilor. Acest tip de ventilator, pune in miscare o cantitate mare de aer si reda un nivel redus de zgomot.
Ventilatorul centrifugal. Acest tip se foloseste adesea la modelul de ventilator turn si uneori pentru ventilatorul de birou. Sistemul de functionare este redat cu un flux constant si puternic de aer, insa cu un volum de aer mai redus si cu un nivel de zgomot mai ridicat.
Ventilatorul fara pale. Acest tip foloseste un ventilator centrifugal, intern, care va delibera fluxul de aer catre un sistem de conducte, prin care aerul este fortat sa iasa afara. Acesta, desi se aseamana destul de mult cu tipul de ventilator turn, are un nivel mai redus de zgomot, ofera un flux de aer mai lat, insa este cel mai costisitor produs de acest gen, nu doar pentru pretul de achizitie cat si pentru consumul de energie mai ridicat.
Vezi oferta actuala de pret pentru cele mai bune ventilatoare de aer! Inapoi la meniu ↑Mediul de utilizare al celor mai bune ventilatoare: casa, comercial sau terasa?
Un ventilator, cu siguranta, are utilitatea sa, fiind un produs destinat pentru utilizatorii ce isi doresc o sursa de racoare, in zilele toride de vara, insa utilizat in mod repetat, pe perioade indelungate, aceasta poate cauza un grad de disconfort, datorita fluxurilor de aer rece. Un astfel de produs, este o varianta mai accesibila si mai ieftina, si este aleasa de utilizatorii care nu isi permit utilizarea si instalarea unui aparat de aer conditionat.
Probabil, cel mai bun ventilator este acela utilizat in exterior, fluxurile de aer, in acest caz, fiind dispersate pe o suprafata mai larga, curentii de aer care ajung la utilizatori fiind astfel diminuati in intensitate. Este important sa alegi variantele cele mai optime de ventilatoare, si cele mai indicate modele sunt cele care degaja jet-uri cu particole mici de apa, acestia functionand pe acest principiu si nu pe cel cu flux de aer direct.
Inapoi la meniu ↑Brandul celor mai bune ventilatoare
Exista numerosi producatori care vin cu variante tot mai performante ale acestor produse. Emag.ro, este locul de unde poti alege ventilatoare de camera sau de exterior, a peste 25 de brand-uri populare. Probabil ca in cazul ventilatoarelor, este mai putin important brand-ul, si mai cu seama ar trebui luate in evidenta alte considerente. Consumul de energie, gradul de confort, incaperea in care va fi folosit produsul sau treptele de viteza, sunt elemente mai importante decat optarea pentru un brand sau altul.
Bineinteles, ca si in cazul altor produse, brand-ul joaca un rol important in ceea ce priveste design-ul si poate functiile suplimentare de care poate dispune un asemenea produs, insa pentru cei ce nu pun pret pe marca ci mai mult pe utilitatea unui produs, cu siguranta acest lucru va conta mai putin.
Profita de oferta actuala eMag pentru cele mai bune ventilatoare de aer! Inapoi la meniu ↑Preturile celor mai bune ventilatoare
In functie de tipul de ventilator, de functiile suplimentare de care acestea dispun, cat si de brand-ul produselor, preturile oscileaza, si datorita multitudinii de variante disponibile pe piata, orice utilizator cu orice buget, cu siguranta va gasi varianta optima.
Cele mai bune produse de acest gen, cu cele mai bune preturi pot fi gasite pe emag.ro. Aici ai posibilitatea sa achizitionezi ventilatoare aer conditionat, ventilator aer cald semineu, ventilator cu picior, ventilator de camera, ventilatoare pentru aerisire, dar si alte zeci de variante, cu preturi de pornire de la doar 20 de lei si pot ajunge pana la 2000 de lei, cum este si cazul unui ventilator de exterior, de tip aer conditionat.
Cele mai bune ventilatoare de aer la preturi foarte bune le gasesti aici! Inapoi la meniu ↑Fluxul de aer si consumul energetic al celui mai bun ventilator
Puterea cu care este distribuit aerul ventilat, indica debitul care se masoara in metri cubi, pe minut sau pe ora. In functie de aceste valori, iti poti face o idee asupra randamentului pe care un ventilator il poate oferi, raportandu-te la suprafata camerei.
Atunci cand esti in cautarea unui ventilator potrivit pentru spatiile in care urmeaza sa il utilizezi, trebuie sa stii ca exista modele ce emit fluxuri de aer, suficiente pentru a acoperi toata incaperea. Spre exemplu, in baie poti opta pentru un ventilatoare aerisire baie, care au un debit de pana la 100 mc pe ora. Pentru o bucatarie de dimensiuni mari, trebuie sa te orientezi spre modelele care au un debit de cel putin 200 mc pe ora.
In ceea ce priveste ventilatoarele pentru spatiile exterioare, un produs bun ar trebui sa aiba un flux de aer de peste 250 mc pe ora, pentru a da cu adevarar randament.
In general, trebuie sa alegi ventilatoarele in functie de marimea spatiului in care va fi utilizat, caracteristica care va aduce si consumul de energie. Cu cat un ventilator are o putere mai mare de dispersie a fluxului de ar, cu atat consumul energetic va fi mai mare.
Ca sa iti faci o idee despre consumul unui astfel de aparat, spre exemplu, pentru spatiile de 200 mc trebuie sa te orientezi spre modelel cu o putere de 50 W. Un astfel de ventilator va avea un consum bun si va fi destul de eficient, avand un raport calitate pret destul de bun.
Vezi oferta actuala de pret pentru cele mai bune ventilatoare de aer! Inapoi la meniu ↑Ventilatorul de baie si bucatarie
Ventilatoarele pentru baie sau bucatarie sunt folosite pentru instalatiile de ventilatie si aerisire. Acestea sunt extrem de utile, mai ales ca in bucatarie cat si in baie, aerul poate fi imbibat de aburi, dioxid de carbon sau gaze arse, care de cele mai multe ori aduc umiditate, mirosuri neplacute, iar evacuarea acestora devine o masura aproape obligatorie.
Un ventilator de evacuare, permite sustragerea aburului si a gazelor din incaperi, eliminadu-le pe o conducta ce are iesire in spatii exterioare. Nu exista diferente prea mari intre in ventilator pentru baie si unul pentru bucatarie, insa alegerea unui asemenea produs trebuie sa se faca tinand cont de cativa factori importanti, despre care vom discuta in randurile ce urmeaza.
Criteriile generale pentru alegerea unui ventilator de bucatarie sau de baie, ar trebui sa fie bazate in primul rand pe dimensiunile produselor, care ar trebui sa se incadreze perfect in spatiile destinate amplasarii acestora, si mai apoi sa se tina cont de celelalte elemente.
Profita de oferta actuala eMag pentru cele mai bune ventilatoare de aer! Inapoi la meniu ↑Tipuri de ventilatoare de aerisire
Exista mai multe tipuri de astfel de ventilatoare, iar cele mai uzuale sunt cele care au un design axial, acestea fiind si cele mai ieftine si cele mai usor de montat. Avantajul unui ventilator axial, este debitul mare pe care il ofera, la turatii scazute, element ce va oferi un nivel scazut de zgomot, cat si evacuarea unui volum mai mare de aer, intr-un timp foarte scurt. Sunt principalele tipuri de ventilatoare de aerisire, alese de catre utilizatori datorita unui raport calitate pret bun.
Un alt tip de ventilator pentru aerisire, este cel de tip centrifugal, acesta absoarbe aerul din incapere si apoi il elimina catre exterior, printr-un canal ce are iesire in afara. Cel mai mare avantaj al acestui tip de ventilator este presiunea mare pe care o obtine la evacuare. De asemenea, ofera fluxuri de aer constante, insa debitul este mai scazut si turatiile mai mari, ceea ce poate face ca nivelul de zgomot sa fie mai ridicat.
Este important sa dispui de un ventilator de aerisire, atat in baie cat si in bucatarie, mai ales cand nu exista elemente care sa asigure acest lucru. Atunci cand in bucatarie nu dispui de o hota, care sa absoarba aburul degajat de pregatirea hranei, iar in baie nu exista un geam de aerisire, un ventilator este absolut indispensabil. De ce ai nevoie de un ventilator de aerisire in baie si in bucatarie? Iata care sunt principalele avantaje pe care aceste produse le ofera:
- Folosirea unui ventilator, reduce riscul de a se forma mucegai pe perete, atat in baie cat si in bucatarie;
- Ventilatorul de aerisire absoarebe si elimina aburul, care in special in baie poate fi destul de sufocant;
- Un astfel de ventilator poate reduce semnificativ caldura in exces, care se formeaza de la apa fierbinte;
- Un ventilator de aerisire este recomandat a fi instalat atunci cand nu exista nici o sursa de aerisire, pentru a evita umiditatea in exces, cat si mirosurile neplacute.
Ventilator cu aer cald
Un ventilator cu aer cald, mai este cunoscut si sub denumirea de aeroterma. Este un aparat de incalzire, ce functioneaza pe baza de electricitate. O aeroterma degaja caldura pe care o difuzeaza intr-o incapere, cu ajutorul unui ventilator cu elice, care va functiona la o anumita viteza, in functie de setarea celor 3 trepte de care poate dispune un astfel de aparat.
Aeroterma este o solutie eficienta prin care poti incalzi o incapere si este adesea folosita atunci cand utilizatorii nu dispun de calorifere, radiatoare sau convectoare. Are un pret de achizitie foarte mic, insa din pacate sunt mari consumatoare de energie electrica. Un astfel de aparat, mai ales unul de dimensiuni mari, iti vor aduce facturi mai ridicate la electricitate si este bine sa alegi un asemenea produs doar pentru a fi folosit temporar.
Alegerea unui ventilator, indiferent de tipul acestuia, nu este o sarcina foarte grea, atat timp cat stii exact de vrei si care este gradul de confort de care doresti sa beneficiezi. Pentru ca pe piata exista mai multe tipuri de ventilatoare, ai posibilitatea de a alege dintre cele mai potrivite ventilatoare, care sa iti ofere avantaje si beneficii precum: consum mic de energie, grad ridicat de confort, un design placut, mentinerea unei temperaturi constante, aerisirea spatiilor fara sursa de aer proaspat, controlul umiditatii din aer si chiar incalzirea spatiilor.