In zilele noastre, tehnologia avanseaza de la o zi la alta, iar utilizatorii vor ca dispozitivele de care dispun, sa poata fi capabile sa faca fata solicitarilor cu cerinte tot mai crescute, iar cand vine vorba despre PC, mai cu seama acestia isi doresc sa poata fi updatate constant, odata cu noile performante aparute in domeniu.
Chiar daca calculatoarele au pierdut din popularitate, in favoarea laptopurilor, sistemele de tip desktop sunt inca preferate de multi utilizatori, in special de gameri sau de cei care prelucreaza imagini si video-uri. In ambele situatii, placa video joaca un rol extrem de important, care este in directa legatura cu procesorul unui device, iar impreuna vor oferi performante, in functie de specificatiile si puterea de care dispun.
Pe piata exista doi principali producatori care se axeaza pe placile grafice, AMD sI NVidia, devenind chiar si rivali in domeniu, fiecare avand disponibile modele de ultima generatie si cu ultimile tehnologii folosite.
Atunci cand vrei sa faci un upgrade calculatorului personal, placa video este adesea componenta principala care aduce imbunatatiri. Si pentru ca poate fi achizitionata si separat, este important sa stii exact ceea ce cumperi, mai ales daca esti dispus sa investesti sume importante, cele mai performante placi video avand de cele mai multe ori preturi pe care nu oricine si le poate permite. Pentru a intelege mai bine, ce anume ar trebui sa te intereseze cu adevarat la o placa video, in continuare vom detalia principalele elemente dupa care ar trebui sa alegi cea mai buna placa video pentru PC.
Vezi oferta actuala de pret pentru cele mai bune placi video pentru pc!Caracteristici speciale pentru placa video
Interfata. Placile video sunt dezvoltate cu anumite standarde, care le permit sa fie compatibile cu placa de baza. La inceput, placile video erau compatibile cu slot-urile AGP, iar mai apoi s-a trecut la PCI, astazi avand disponibile placi pentru PCI Express 2.0 si 3.0. Fiecare se potrivesc cu anumite placi de baza si este recomandat sa te interesezi inainte de face o achizitie.
Chipset. Este o componenta a placii video foarte importanta, mai ales in momentele in care se face overclock. Chipsetul este coordonatorul componentelor intregului sistem, iar atunci cand faci overclock, trebuie sa se tina cont si de numarul de faze ale procesorului din Voltage Regulator Module.
Seria GPU. Placile video sunt dotate cu un procesor grafic, asemanator cu procesorul, doar ca se numeste Graphics Processing Unit.
Pixel Pipelines. Este elementul din placa video care transforma informatia primita in pixeli si de asemenea este strans legata de viteza cu care se reda imaginea. Cu o placa de 8 pixel pipelines se va procesa de doua ori mai multa informatie, decat una cu 4. In ziua de azi, o placa video performanta poate ajunge chiar si pana la 3072 pixeli pipelines. Daca placa pe care vrei sa o achizitionezi este pentru a editare, ar fi bine sa tii cont de aceasta caracteristica.
Shader Model. Este o optiune care se cere la jocuri, aceasta fiind o optiune folosita de OpenGL si Direct 3D, elemente ce ajuta la utilizarea in efecte grafice. Cu ajutorul Shader Model, se va realiza utilizarea corecta a efectelor grafice impuse de programa jocului respectiv. Aceasta optiune este valabila pentru cele mai noi versiuni de jocuri, majoritatea dintre acestea avand cerinte complexe.
BUS. Datorita tehnologiei avansate de care dispunem astazi, placile video pot avea acum chiar si 512 biti pe BUS. Asta inseamna ca se vor putea executa operatiuni mai rapide, si transferul de date dintre GPU si memoria placii video va avea rezultate si viteze mai bune. BUS-ul este cel care face legatura intre procesor si memorie. Acesta este mai cunoscut cu denumirea de “latimea de banda”, iar asta in traducere ne arata cati biti vor circula intre memorie si procesor.
Memoria Video. Este elementul extrem de important, in special cand placa video este conectata la mai multe monitoare, sau cand avem de-a face cu rezolutii foarte mari. Spre exemplu, o placa video pe 320 biti si cu memorie RAM de 1.28 GB, poate sustine doua monitoare Full HD, cu o rezolutie de 3850 x 1920. Cei 1,28 GB, sunt mai mult decat suficient in acest caz, si nu are rost sa iti achizitionezi o placa cu o memorie mai mare, decat daca nu ai ce face cu banii. Memoria RAM a placii video este mai mult o chestiune de marketing, producatorii ridicand preturile considerabil pentru memoriile mari, iar multi dintre utilizatori, din necunostinta de cauza, cad in capcane. Asadar, fii atent la ce cumperi.
Sistemul de racire. Probabil ca este principalul lucru de care trebuie sa fii atent cand alegi o placa video. Fara o racire adecvata, componentele se vor incinge la propriu si nu cred ca ti-ai dori asta. Racirea placii video, poate fi de doua tipuri: activa sau pasive. Racirea pasiva consta intr-un radiator de dimensiuni mari, iar cea activa consta intr-un radiator mic si un ventilator. Racirea activa va asigura temperaturi mai mici si sunt mai zgomotoase, cele mai apreciate fiind cele pasive.
DirectX. Cu siguranta ai auzit deja de acest termen, in special din jocuri. DirectX este o functie dezvoltata de Microsoft, prin care se face acces la functiile de nivel scazut ale hardwaew-ului.
Conectoare si numarul lor. Vorbim aici desre porturile cu care se conecteaza placa video de monitor. De cele mai multe ori se folosesc conetori tip VGA sau HDMI, insa astazi se vor gasi placi video care au conectaore tip TV OUT/RCA. Atunci cand placa video este folosita la mai multe monitoare, numarul de conectoare conteaza foarte mult. Daca placa pe care o vrei are doar un singur conector, insa totusi ti-ai propus sa o folosesti la doua monitoare, poti sa cauti un hub DVI, pe post de splitter.
Profita de oferta actuala eMag pentru cele mai bune placi video pentru pc!Tip placa video – Gaming, Multimedia, Profesional
Pentru inceput ar trebui sa stabilesti scopul pentru care doresti o placa video, iar modelele de pe piata sunt special concepute pentru a fi capabile sa sustina trei mari categorii, astfel ca placile video se impart in: placa video pc gaming, placa video pentru calculator multimedia si placa video profesionala.
Placile video pentru gaming sunt adaptate pentru a face fata cerintelor celor mai complexe jocuri. Bineinteles, exista modele mai slabe si modele mai performante, iar in functie de bugetul de care dispui, trebuie sa stii ca preturile pot fi destul de mari pentru o placa video performanta. In momentul de fata, una din cele mai bune placi video pentru gaming, ar putea fi Gigabyte Geforce GTX 1060, care este compatibila pentru un pc cu slot PCI Express 3.0 16x si poate fi intrebuintata pentru monitoarele ce ajung la o rezolutie de maxim 7680 x 4320 pixeli. Atentie mare, la compatibilitati, pentru a nu risca sa cumperi produse fara sa le poti utiliza.
GeForce GTX 1060, este recomandata de majoritatea celor care practica gaming-ul. Aceasta dispune de o memorie buna, de 8 GB, este de tip GDDR5X, lucreaza la o frecventa de 10 mii MHz iar alimentarea se face prin conectori de tip 8 si 5 pini. Este o placa performanta si va reda experiente placute in gaming. Exista si alte modele asemenatoare, care sa dispuna de asemenea specificatii, insa in general, atunci cand vrei o placa video buna, pentru gaming, cam astea sunt specificatiile de top pe care ar trebui sa te axezi.
Un alt exemplu de placa pentru gaming, este NVIDIA Gigabyte GeForce RTX 2080 Ti, compatibila cu PCI Express x16 3.0, cu memorie tip GDDR6 de 11 GB si cu 352 bit. GeForce RTX 2080, este mai rapida decat GeForce GTX 1060, si este recomandata pentru 4K.
Cand ai nevoie de o placa video buna pentru multimedia, in principiu este bine sa fii atent la conectivitate, numarul de conectori, crossfire, procesorul grafic, memoria video si sistemul de racire.
- Conectivitatea se refera la interfata si numarul conectorilor. In acest caz porturile PCI express sunt cele mai apreciate.
- Numarul de conectori se alege in functie de monitoarele care vor fi conectate la placa video. Semnalul se va transimite prin HDMI si este recomandat pentru monitoarele Full HD.
- Crossfire este o caracteristica specifica placilor video AMD, pentru NVIDIA utilizandu-se SLI, insa ambele tipuri vor permite conectarea la doua placi video, in acelasi timp.
- Procesorul grafic este cel care ajuta la compatibilitatea intre placa video si sistemul in care va fi atasata. Pe piata exista procesoare AMD, Intel si NVIDIA. Toate 3 ofera modele performante si in general au specificatii oarecum asemenatoare.
- Memoria video este importanta in momentul in care vrei sa conectezi mai multe monitoare la o singura placa grafica, sau cand sistemul lucreaza la rezolutii mari. O placa video cu memorie de 1 GB poate sustine doua monitoare.
- Sistemul de racire este important, fara acesta componentele vor ajunge sa se supraincalzeasca si sa cedeze in cele din urma. Trebuie sa stii ca racirea se poate face activ sau pasiv, diferenta intre ele fiind ca prima varianta va fi mai galagioasa.
Un exemplu a unei placi video potrivita pentru multimedia, pot fi din seria AMD Radeon RX. Acestea sunt placi video ce folosesc tehnologii de ultima generatie si sunt cam la acelasi nivel cu cele din seria GeForce RTX.
Placa video profesionala. Placa video Gigabyte Geforce RTX 2080, cu siguranta ar putea fi cea mai profesionala si performanta placa video, iar pretul acesteia este pe masura performantelor de care dispune, o astfel de unitate poate costa peste 10 mii de lei. Alte exemple demne de a fi numite profesionale si care se incadreaza in aceasta categorie ar putea fi si placa video NVIDIA Aorus GeForce RTX 2080 , placa video KFA2 GeForce RTX 2080 Ti OC, placa video Sapphire Pulse Radeon RX 5600 XT, placa video SAPPHIRE AMD Radeon RX 570 PULSE ITXficiente, placa video ASUS GeForce RTX 2080TI Advanced, si lista poate continua, pe piata fiind zeci de modele de placi video cu performante ridicate.
Cele mai bune placi video pentru pc la preturi foarte excelente le gasesti aici!Tipul memoriei pentru cea mai buna placa video
Memoria unei placi video poate fi de tipurile: DDR1, DDR2, DDR3, DDR4, GDDR5, GDDR6. Cu cat o placa video dispune de o memorie mai mare, cu atat va da mai mult randament.
- DDR- capacitate maxima de 1GB, viteza de transfer de la 200 MHz pana la maxim 400 MHz, au un voltaj de 2,5 V si 184 de pini;
- DDR2 poate avea macim 4 GB memorie, ruleaza la o viteza de transfer de la 400 MHz pana la maxim 1066 MHz, au un voltaj de 1,8 V si 240 pini;
- DDR3 are maxim 8GB memorie pe placuta, viteze de transfer intre 1066 MHzpana la maxim 2133 MHz, voltaj de 1,5 V si 240 pini;
- DDR4, capacitatea memorie de maxim 8GB, viteza de transfer de la 2133 MHz la maxim 4266 MHz, voltaj cuprins intre 1,2 – 1,4 V si 240 de pini.
- GDDR poate fi din mai multe serii: GDDR2, GDDR3, GDDR4, specificatiile acestora crescand odata cu numarul, iar cea mai recenta si cea mai rapida este GDDR5.
Diferente intre DDR si GDDR
- DDR1, 2 si 3, functioneaza pe 64 de biti, ori 128 in canalele duale, in timp ce GDDR3 foloseste intre 256 si 512 biti si o interfata cu 4-8 canale;
- GDDR sunt doatate cu sisteme de racire mai simple, ofera perfromante mai mari si au cerinte mici de dispersie a caldurii si puterii, comparativ cu DDR.
Tipul de procesor video
Procesorul video, sau procesorul grafic/ placa video, poate fi de doua tipuri: integrat sau dedicat.
Care sunt diferentele intre o placa video integrata si una dedicata? Principala diferenta intre ele este legata de performanta, iar mai apoi de amplasarea lor.
Placa video integrata nu dispune de memorie proprie, foloseste in jur de 5% din memoria RAM si este inclusa in chipsetul placii de baza, ori in procesor, de aici si numele de integrata.
Ca si avantaje, placile video integrate au un pret mai scazut, consuma mai putina energie, nu se incalzesc foarte tare, nu au nevoie de racire separata, insa pot avea performante mai scazute comparativ cu cele dedicate.
Placa video dedicata are propria memorie si nu foloseste deloc memoria RAM. Este cu mult mai superioara fata de prima varianta, are performante mai mari si este destinata pentru calculatoarele care lucreaza grafica, design sau gaming performant. De asemenea, poate dispune si de sistem de racire propriu.
Avantajele unei placi video dedicata este ca pot rula pe jocuri cu o grafica complexa, poate fi folosita pentru editari si design, ofera performante la nivel inalt, insa sunt destul de costisitoare si consuma mai multa energie fata de cea integrata.
Profita de oferta actuala eMag pentru cele mai bune placi video pentru pc!Care este bugetul pentru cea mai buna placa video?
Placile video sunt cu zecile pe internet, modelele fiind destinate pentru anumite categorii de utilizatori cat si pentru fiecare tip de buget. O placa video ieftina, poate avea pretul de pornire de la 170 de lei si poate ajunge pana peste 12.000 de lei, pentru cele mai performante. Preturi bune pentru placi video PC se pot gasi pe emag.ro, unde sunt disponibile peste 600 de modele, asa ca ai de unde alege, cu siguranta. Ca sa iti faci o idee despre preturile pentru o placa video pc emag, mai jos ai cateva exemple, pentru fiecare categorie de utilizatori si tipurile placii video.
Placa video pc ieftina: Cea mai ieftina placa video pe care o poti gasi pe emag.ro, cost 170 de lei, si este vorba despre NVIDIA Gigabyte GeForce 210, cu memorie de 1GB, 64bit si compatibila cu PCI Express 2.0. Un exemplu, cu un pret ceva mai ridicat, insa cu specificatii mai bune, cost in jur de 400 de lei si este vorba despre ASUS GeForce GT1030 O2G, cu memorie de 4 GB tip GDDR5 si 64-bit. ASUS GeForce GTX 1060 DUAL, este de asemenea o alegere inteleapta pentru utilizatorii care isi doresc performante bune insa nu sunt dispusi sa investeasca prea mult intr-o placa video sofisticata. Este potrivita chiar si pentru gaming, aceasta fiind dotata cu un procesor puternic, din aceeasi gama.
Placa video pentru gaming: cea mai iefitna placa video pentru gaming costa in jur de 600 de lei, un astfel de exemplu poate fi ASRock Radeon RX 550 PHANTOM Gaming, cu memorie de 2GB si128-bit, iar cea mai performanta poate fi NVIDIA GIGABYTE AORUS GeForce RTX 2080 Ti XTREME WATERFORCE 11G si 512 biti, cu sistem propriu de racire Waterforce. Un astfel de model poate costa peste 11000 de lei, insa performantele pe care le da sunt la nivel superior.
Cea mai buna placa video: Placa video care are cel mai mare numar de recenzii, si cele mai bune este placa grafica XFX Radeon RX din seria 580 si care dispune de tehnologia AMD LiquidVR. Un astfel de model costa de la 800 de lei si este una dintre cele mai apreciate de catre utilizatori.
Placi video cu raport calitate-pret bun: O placa buna, cu specificatii performante si cu un pret accesibil poate fi NVIDIA Gigabyte GeForce GTX 1060 OC, cu memorie de 8 GB, 192 bit, compatibila cu PCI Express 3.0 x16. Un alt exemplu d eplaca video cu raport calitate-pret bun este si placa video GeForce GTX 1660 Ti VENTUS XS OC, cu capacitate de 8 GB, memorie tip GDDR6, compatibila cu PCI Express 3.0. Acestea costa in jur de 1600 de lei.
Partea buna este ca vei putea sa iti achizitionezi un model nou de placa video, in functie de bugetul de care dispui, iar partea mai putin placuta este ca varietatea de modele, de cele mai multe ori asemanatoare, te poate pune in dificultate. O idee excelenta prin care sa scurtezi lista cu potentiale placi care sa corespunda cu cerintele tale, este sa cauti recenzii despre acestea.
Cele mai bune placi video pentru pc la preturi foarte excelente le gasesti aici!Ce brand aleg pentru cea mai buna placa video?
Din punct de vedere mondial, exista doi mari producatori si competitori de asemenea, cand vine vorba despre placile video: NVIDIA si AMD. Insa nu sunt singurii, existand si alte marci cunoscute in domeniu. Acestea sunt ASUS, Gigabyte, MSI, Sapphire, Palit, HP, Galaxy, etc.
Cele mai scumpe si cele mai performante modele apartin brand-ului NVIDIA, insa si AMD au modele cu performante ridicate, iar costurile lor sunt ceva mai accesibile. Bineinteles, si ceilalti producatori trag tare pentru a scoate modele cat mai performante, si chiar daca acestia nu au procente atat de mari de vanzari precum, NVIDIA si AMD, nu inseamna ca produsele lor nu sunt de calitate. Totul depinde doar de bugetul de care dispui. Evident, cu cat bugetul tau este mai ofertant, cu atat te vei bucura de o placa video mai performanta, iar daca esti atent si tii cont de specificatii si cauti recenzii despre produse, poti chiar sa achizitionezi o placa video de brand care sa se incadreze excelent in raportul calitate-pret.
Vezi oferta actuala de pret pentru cele mai bune placi video pentru pc!Cele mai bune placi video, la ora actuala
NVIDIA, cu siguranta este brand-ul care iti ofera absolut orice, in placi video si in componente de calculator. Cele mai apreciate modele, dar si cele mai scumpe si performante le apartin lor si sunt lideri pe piata, in acest sens.
Cel mai performant exemplu a celei mai bune placi video de la NVIDIA, este fara doar si poate placa video RTX 2080TI Advanced. Are o memorie de 11 GB, dispune de un bus de 352 biti si are o frecventa de 1400 MHz. Este compatibila chiar si pentru rezolutii de 7680 x 4320, element ce va rezulta o grafica de exceptie. Placa este perfecta pentru gaming de performanta, este dotata cu racire activa si cu porturi de tip HDMI si Display.
Nici AMD nu e de neglijat, acestia lansand periodic noi modele, performante si puternice deopotriva. Unul din ele este placa video Radeon RX Vega64. Este potrvita pentru jocuri cu rezolutii 4K, are o memorie de 8 GB si dispune de un BUS de 2048 biti. Racirea se face in mod activ, dispunand de trei coolere si are porturi de tip: Display( 2), 1 DVI, HDMI (2) cat si 2 de 8- pini. Placa video se poate cumpara cu un pret accesibil si este cu siguranta un model care se incadreaza perfect in raportul calitate-pret.
Un model, cu totul si cu totul special, super performant, de la AMD, este placa video Radeon VII, cu memorie de 16 GB, un BUS gigantic de 4096 biti si cu o rezolutie de 5120 x 2880 pixeli. Racirea se face activ, prin doua coolere si are 3 porturi pentru display, cat si un port HDMI.
Profita de oferta actuala eMag pentru cele mai bune placi video pentru pc!De cele mai multe ori, placilie video se achizitioneaza atunci cand utilizatorii doresc sa faca un upgrade device-ului. Fie ca au nevoie de o placa video pentru editare foto/video, fie pentru jocurile video mai complexe, aceasta este necesara atunci cand cea veche nu face fata unor cerinte mai mari.
Alegerea unei placi video, nu ar trebui sa fie una grea, avand in vedere ca exista o varietate larga de modele disponibile, cu specificatii diferite, iar atunci cand stii exact ce vrei si de ce ai nevoie, este usor sa te axezi doar pe modelele care sunt capabile sa acopere nevoile tale.