Recomandat!

Cum alegi cele mai bune placi de baza?

Daca ti-a placut acest articol, nu uita sa il impartasesti cu prietenii tai:

Cand vrei sa iti creezi cu componentele preferate, sistemul de desktop sau pur si simplu vrei sa schimbi componentele vechi, este destul de simplu sa faci asta, datorita faptului ca astazi se gasesc pe piata, componente ce pot fi achizitionate separat. Partea buna e ca acestea sunt din ce in ce mai performante si mai avansate, insa varietatea de modele si specificatii, poate pune in incurcatura si cei mai experimentati utilizatori. Pentru un incepator, este destul de greu sa aleaga componentele potrivite, intrucat specificatiile acestora sunt debusolante, astfel ca alegerea celor mai bune echipamente devine o sarcina extrem de incurcata.

Placa de baza, este una din cele mai cautate componente, atunci cand vine vorba despre componente de PC sau laptop. Si pentru ca aceasta lucreaza in stransa legatura cu procesorul, gasirea si alegerea modelului potrivit este de doua ori mai grea, intrucat este absolut necesar ca acestea sa fie compatibile. In acest scop, in acest articol, vom incerca sa identificam care sunt elementele de compatibilitate intre cele doua componente, ce criterii trebuie sa luam in considerare cand cautam o placa de baza si de asemenea, vom da cateva exemple cu cele mai bune si mai cautate placi de baza, in momentul de fata.

Vezi oferta actuala de pret pentru cele mai bune placi de baza!

Tipul memoriei placii de baza

Placile de baza se clasifica dupa tipul socket-ului pe care il suporta procesorul, astfel acestea se categorisesc in placi de baza pentru Intel si placi de baza pentru AMD.

PLACI DE BAZA PE PLATFORMA INTEL
Socket Compatibilitate
socket 775 Intel Core 2 Extreme, Core 2 Duo, Core 2 Quad, Pentium 4, Pentium Dual Core, Celeron Dual Core, etc.
socket 1150 Intel Core i3, i5, i7, Celeron Dual Core, Pentium Dual Core, etc.
socket 1151 Intel Core i3, i5, i7, i9, Celeron Dual-Core, Pentium Dual Core etc.
socket 1156 Intel Core i7 / i5 /i3 etc.
socket 1366 Intel Gulftown 6-Core;
socket 2011 Intel Core i7 si Intel Core i7 Extreme Edition.
socket 2011 v3 Intel Core i7 si Intel Core i7 Extreme Edition.
socket 2066 Intel Core i9.
socket 1155 Intel Core i7 / i5 / i3, Celeron Dual-Core, Pentium Dual Core etc
PLACI DE BAZA PE PLATFORMA AMD
socket AM2 AMD Phenom FX, Phenom, Athlon 64 FX, Athlon 64 X2 Dual-Core, Athlon X2 Dual-Core, Athlon 64, Sempron, AMD Phenom II X4, X3 si Athlon II X4 / X3 / X2 etc.
socket AM3 AMD Phenom II, Athlon II, Sempron etc;
socket AM4 AMD Ryzen 5, Ryzen 7, Athlon Raven, Athlon X4 generatia a 7-a, etc.
socket AM3+ AMD FX;
socket FM1 AMD Vision A4, Vision A6, Vision A8, Athlon II X4;
socket FM2 AMD Vision A4, Vision A6, Vision A8, Vision A10, Athlon II X2, Athlon II X4;
socket FM2+ AMD Vision A4, Vision A6, Vision A8, Vision A10, Athlon II X2, Athlon II X4;
Profita de oferta actuala eMag pentru cele mai bune placi de baza! Inapoi la meniu ↑

Chipset-ul placii de baza

Este vorba despre un circuit integrat, care are rolul de a gestiona transferul de informatii. Chipsetul se numara printre cele mai importante componente ale placii de baza. Exista mai multe variante pe piata, iar pentru activitatile pentru PC poti opta pentru chipset-uri Z97, Z170 sau Z270, toate avand optiunea de overcloking, fara riscul de a strica sistemul, acestea lucrand la capacatati maxime, cu performante inalte.

Pe piata exista cateva chipset-uri principale, care apartin producatorilor: Intel, SiS, nVidia, AMD, insa exista si ceva chinezesti, care nu sunt atat de cunoscute si prin urmare nu este recomandat sa le achizitionezi, pentru ca se stiu foarte putine lucruri de specificatiile acestora. Daca vrei un exemplu de chipset, doua dintre cele mai populare alegeri sunt Intel Z370 si AMD X470.

Ca sa intelegi importanta unui chipset, trebuie sa stii ca placa de baza nu functioneza fara acestea, astfel ca lipsa lor nu face din placa de baza decat sa fie o bucata de plastic. Cand driverele placii de baza sunt instalate, acestea sunt in fapt instalate pe aceste chipset-uri, indiferent ca e vorba despre drivere audio, video, de retea sau controller de memorie.

Cele mai bune placi de baza la preturi foarte bune le gasesti aici! Inapoi la meniu ↑

Brandul pentru cea mai buna placa de baza

Este deja cunoscut de toata lumea, ca componentele de calculator si laptop, sunt realizate de cei mai buni in domeniu: AMD si Intel. Acestia sunt principalii competitori in industrie iar produsele lor sunt recunoscute pentru tehnologiile avansate si pentru performantele cu care sunt realizate. Cele mai bune placi de baza AMD si Intel, le gasesti pe emag.ro, unde de asemenea vei gasi si cele mai bune oferte pentru aceste produse. Nu sunt chiar singurii, dintre cei mai buni, ASUS, Gigabyte sau ASROCK, fiind si ei printre brand-urile bune in domeniu. Cu toate ca produsele lor sunt mai ieftine, utilizatorii aleg mai des variantele in care prefera sa cumpere componete de calculator de la Intel sau AMD, dar asta nu inseamna ca ceilalti nu au produse de top.

Vezi oferta actuala de pret pentru cele mai bune placi de baza! Inapoi la meniu ↑

Preturile pentru cea mai buna placa de baza

Placile de baza, pot fi destul de ieftine si deopotriva extrem de scumpe. Totul depinde de specificatiile pe care le cauti si de scopul pentru care achizitionezi o placa de baza. In timp ce placile de baza pentru gaming sunt ceva mai pretentioase, sau ar trebui sa fie alese pe baza unor criterii cu valori mai mari, placile de baza standard sunt mai ieftine, insa ofera mai putine elemente de performanta.

Pe emag.ro, poti comanda online, placi de baza, la cele mai bune preturi si din cele mai diverse categorii. Acestea pot fi alese dupa tipul de memorie: DDR, DDR3 sau DDR4, dupa formatul lor: ATX, Extended ATX, micro ATX sau macro ATX, mini ITX sau XL ATX, ori dupa tipul de slot: PCI, sau PCI Express.

Cea mai ieftina placa de baza din categoria de “placa de baza emag”, costa doar 199 lei si este vorba despre modelul Raspberry Pi SENSEHAT, sau ASRock FM2A68M-DG3+, A68H, cu Dual DDR3-1600 si in format mATX. Socket FM2+, Chipset Intel A68H, Slot PCI 1, cu audio integrat si rata de transfer de tip SATA .

O placa de baza pentru gaming, cu un pret destul de accesibil este Placa de baza ASUS STRIX B360-G GAMING, la pretul de 519 lei. Placa are CPU Socket 1151, chipset Intel B360 si memorie de tip DDR4, cu capacitate maxima de 64 GB. Are slot PCI Express, interfata SATA 6000 mb/s, un conector cu 8 pin ATX si unul cu 24 pin ATX. Porturi USB 2 .0, 2, USB 3 1 ,2 x USB 3 1 Gen 2 si 2 x USB 3 1 Gen 1. Este in format mATX cu dimensiunile de 24.4 x 24.4 mm. La polul opus, din punct de vedere a pretului, poti opta pentru placa de baza Asus ROG MAXIMUS XII EXTREME, cu Socket 1200 si Chipset Intel Z490. Suporta tipul de procesor Intel Core, Pentium, Gold si Celeron, din a a10-a generatie si are o memorie de tip DDR4 cu posibilitatea de extindere de pana la 128 GB. Slot PCI, PCI Express 3.0, Audio integrat: ROG SupremeFX 7.1, 4 sloturi PCI-E x16, 1 x PCI-E x4. Placa este in format E-ATX si are dimensiunile 30.5 x 27.7. Poate fi folosita cu succes pentru gaming, grafica video, insa pretul acesteia este mai ridicat, 4941 lei, pe masura performantelor de care dispune.

Cea mai populara placa de baza, pe care o poti gasi pe emag.ro si care are cel mai bun scor de recenzii este placa de baza ASUS PRIME B450-PLUS, cu Socket AM4. Pretul acesteia este de 433 lei, destul de accesibil pentru oricine isi doreste o placa de baza laptop sau placa de baza calculator. Placa de baza ASUS suporta procesoarele Ryzen sia re o memorie DDR4 cu extindere de pana la 64 GB. Slot PCI 5, interfata cu 4 x SATA III, porturi Porturi USB 2 0, 2 x USB 3.1, 2 x Type A Gen2, 2 x Type A Gen1 si 1 x Type-C, 2 Sloturi PCI-Express x16, 1 x PCI-Express 3.

Profita de oferta actuala eMag pentru cele mai bune placi de baza! Inapoi la meniu ↑

Caracteristicile principale ale placilor de baza

De cele mai multe ori, alegerea unei placi de baza se face in functie de denumirea acesteia, de aspect sau de numarul de porturi de conectare de care dispune, iar in final cel care face diferenta este pretul. Cele mai importante caracteristici ale unei placi de baza, elemente pe care trebuie sa le urmarim, atunci cand alegem un model de placa de baza, sunt cele de mai jos.

Porturi USB

Acesta poate fi un criteriu important, pe care cei mai multi dintre utilizatori il cauta. In functie de dispozitivele pe care vrei sa le conectezi la PC, vei alege placa de baza care sa dispuna de cat mai multe sau mai putine porturi USB, dupa caz. Ne referim aici la porturi ce sunt folosite pentru casti gaming, microfon, device-uri externe, etc.

Tipuri de porturi USB

  • Porturi USB 3.0-3.2/- au o rata buna pentru scris si citit.
  • Porturi USB 2.0.- desi sunt destul de veche, inca sunt utilizate la device-uri care au nevoie de un slot USB 2.0, cu ajutorul carora sa fie recunoscute de catre Windows si BIOS.
  • Porturi USB Type C- sunt cele mai de actualitate USB-uri, acestea oferind rate superioare pentru transferul de date, cat si de energia furnizata. Le regasim la telefoanele de ultima generatie si mai sunt cunoscute sub denumirea de USB 3.1.
  • Porturi HDMI. Aceste apot fi din mai multe generatii, cele mai recente fiind HDMI 2.0, porturi folosite pentru conectarea display-urilor, de orice fel, la PC-uri care nu dispun de placa video dedicata si care functioneaza pe baza procesorului cu GPU incorporat.
  • Porturile AUDIO. Acestea sunt pentru conectarea astilor, microfonului, a boxelor, etc

Port SATA

In momentul de fata, la noi in tara, majoritatea placilor de baza sunt dotate cu porturi de tip SATA. Cele mai ieftine dintre modele dispun de porturi SATA 3, iar cele mai scumpe placi de baza sunt mai avansate, acestea avand porturi de tip SATA EXPRESS.

SATA EXPRESS, este o tehnologie care a fost dezvoltata de producatori, recent, aceasta lucrand la voltaj mare, iar in viitor se preconizeaza ca SSD-urile vor putea fi conectate la ea. Este o tehnologie scumpa, despre care nu se stiu foarte multe lucruri, datorita faptului ca este foarte recenta si implicit putin utilizata.

De asemenea, nu de putine ori se intampla ca placile de baza sa aiba putine sloturi de conectare, unele cu 2, altele cu 4, lucru care poate deveni un impiediment daca vrei sa atasazi un hard nou, sau un DVD RW.

Sloturile pentru RAM

Si in acest caz, vorbim despre o tehnologie relativ nou, care din pacate nu este adaptata pentru o placa de baza ieftina, ci mai degraba sunt dedicate calculatoarelor profesionale. Sloturile pentru RAM pot permite adaugarea de pana la 512 GB de memorie RAM, in placute cu dimensiuni mici, cu multe sloturi.

Momentan, pe piata se gasesc placi de baza cu 2 sau cu 4 sloturi memorie RAM, insa pe viitor se aude ca se va ajunge chiar pana la 8 slotturi.

Iesiri video

Acestea sunt importante in momentul in care folosesti placa video integrata pentru afisajul de pe ecran, aceasta caracteristica fiind utila doar in acest caz, pentru placile de baza dedicate acestea neavand nici un rost sau aport.

Iesiri audio

Placile de baza au de placa de sunet integrata. Nu este util sa achizitionezi o placa audio externa, decat daca ai nevoie de una pentru lucru profesional sau daca dispui de un sistem de sunt performant.

VRM

Este un termen care se face auzit tot mai des, in ceea ce privesc placile de baza actuale. O placa de baza cu VRM, permite un overclock bun, realizat foarte usor.

Platforma

Intel si AMD, sunt principalii producatori de componente de calculator, iar acestia realizeaza placi de baza compatibile pentru procesoarele din aceasi gama, cu socket-uri diferite. Astfel ca pe piata,astazi se gasesc urmatorele tipuri de socket:

  • socket Intel: LGA 775, LGA 1150, LGA 1151, LGA 1151 V2, LGA 1155, LGA 2011.
  • socket AMD: AM1, AM3, AM3+, FM2, FM2+, AM4.

Momentan, cele mai noi placi de baza sunt pe socket AM3+, 1151V2, iar pentru cei care doresc un calculator puternic, pentru editari video sau randari, placile de baza bazate pe LGA 2011, de la Intel, sunt cele mai bune.

Cele mai bune placi de baza la preturi foarte bune le gasesti aici! Inapoi la meniu ↑

La ce trebuie sa fii atent cand alegi o placa de baza?

1.Prima data se alege, in functie de socketul procesorului. Dupa ce alegi procesorul, sau in functie de socketul celui pe care il ai deja, vei alege placa de baza compatibila cu acesta. Ultimile placi de baza de la AMD, folosesc socket AM4, iar cele de la Intel folosesc socket 1151 v2.

2.Este recomadat sa nu alegi o placa de baza de dimensiuni mici, cu putine sloturi de expansiune, pentru ca fizic, nu vor avea loc pentru foarte multe sloturi.

3.Bugetul alocat este de asemenea important. In functie de acesta, placa de baza pe care o vei alege va avea un anumit grad de eficienta. Spre exemplu, placile de baza ce pot fi cumparate cu un pret mai mic de 400 de lei, nu dispun de control RAID, ceea ce inseamna ca nu vei putea face overclocking la procesor, nu va avea multe HEAD-uri pentru iluminare sau ventilare, nu vor avea slorturi PCI de expansiune si lista poate continua. La placile de baza, de peste 500 de lei, vei regasi cat mai multe dintre aceste caracteristici care ii stabilesc performanta.

4.Daca ai nevoie de o placa de baza cu wifi incorporat, trebuie sa stii ca acestea sunt mai scumpe, insa aduc un aport important performantelor de care dispun. Daca bugetul iti permite, te sfatuim sa optezi pentru o astfel de placa de baza.

5.Alegerea chipsetului este de asemenea importanta. Din pacate, de cele mai multe ori aceste specificatii nu sunt trecute in detaliile placii de baza, insa pe suprafata placii vei gasi inscrise modelul de chipset. Acesta este important, daca spre exemplu vrei sa faci “overcloking”( setarile pentru viteza procesorului) si trebuie sa te asigura ca chipsetul placii de baza, permite acest lucru.

6.Posibilitate de upgrade, este de asemenea un element de maxima importanta. Spre exemplu, daca vrei sa adaugi memorie suplimentara, o placa de retea sau mai multe hard disk-uri ori SSD-uri, alege placa de baza care dispune de suficiente sloturi.

7.De asemenea, atunci cand alegi o placa de baza, trebuie sa te interesezi si de numarul si caracteristicile porturilor disponibile. Pentru ca majoritatea accesoriilor ce se pot conecta la calculator sunt cu interfata USB, este necesar sa stii numarul acestora cat si viteza de tranfer, USB 3.1 fiind cel mai rapid standard, la ora actuala. La acest capitol, este important si conexiunile portului video, acesta neaparat trebuie sa fie compatibil cu ecranul calculatorului sau al laptopului.

Vezi oferta actuala de pret pentru cele mai bune placi de baza! Inapoi la meniu ↑

Ce marimi pot avea placile de baza?

Chiar si placile de baza se categorisesc, in functie de marimi, iar aceasta caracteristica este un element in stransa legatura cu compatibilitatea tehnica si fizica. Acestea sunt delimitate extrem de precis, in milimetri si pot fi:

mini ITX- placa d ebaza este patrata si are laturile egale de 175 mm. La acest tip de placa vei gasi doar un slot PCI pentru placa video si de obicei 2 capuri de ventilatoare, cateva porturi USB si maxim 2 sloturi pentru memoria RAM.

micro ATX- placa este patrata, cu laturi de 244 mm. Vei gasi 3 sloturi PCI, 2 pana la 4 capuri pentru ventilatoare si pentru iluminare LED si 2 pana la 4 sloturi pentru memoria RAM.

ATX- este placa de baza dreptunghiulara, cu o latime de 244 mm si o lungime de 305 mm. Aceste tipuri de placi au intre 3 si 7 sloturi PCI, peste 4 capuri pentru ventilatoare, pana la 8 sloturi pentru memoria RAM, iar in plus vei regasi alte caracteristici si mai multe porturi.

extended ATX- este placa d ebaza de forma dreptunghiulara, cu dimensiunile 275 latime si 305 mm lungime. Sunt mai greu de gasit pentru computerele normale, acestea fiind proiecate mai mult pentru servere.

Ce placi de baza putem cumpara cu diferite preturi?

Evident, la fel ca si in cazul celorlate componente de calculator si placile de baza pot fi printre cele mai ieftine sau cele mai scumpe. Poti cumpara placi de baza, sub 400 de lei, sau poti plati chiar si peste 1000 de euro, pentru cele mai performante.

Placi de baza cu buget sub 400 de lei. Sunt , de obicei, placile de baza mATX, care sunt si cele mai des intalnite. La AMD ai posibilitatea sa gasesti astfel de placi care sa beneficieze de functia Overclocking, insa sa dispui doar de 1,2 sau maxim 3 sloturi PCI.

Placi de baza cu buget cuprins intre 500- 800 lei. Placile din aceasta cateogorie, pot oferi iluminare LED, racire cu radiatoare pe baza de apa, ventilatoare si/sau control RAID pentru SSD/HDD.

Placi de baza cu buget de peste 800 de lei. La acestea vei regasi mai multe sloturi PCI, optiuni RAID si cu posibilitate de overclocking.

Evident, performanta cat si pretul placilor de baza, nu se opresc aici, iar astazi producatorii lanseaza modele tot mai performante, cu tehnologii avansate, iar in cazul celor mai scumpe placi de baza, preturile pot sari si peste 1000 de euro. Desi acestea sunt destinate mai mult pentru servere, exista totusi si modele pentru desktop sau laptop cu preturi de achizitie destul de piperate, insa zicem noi ca sunt si corecte in concordanta cu dotarile si specificatiile de top pe care le ofera.

Profita de oferta actuala eMag pentru cele mai bune placi de baza! Inapoi la meniu ↑

Ce dotari poate avea o placa de baza?

Dotarile sunt cele care fac diferenta intre o placa de baza simpla si o placa de baza complexa, iar acestea nu sunt absolut necesare. Dotarile placilor d ebaza, sunt in general criterii pe care gamerii le urmaresc, acestia optand pentru modele care dispun de iluminare LED, conectori pentru ventilatie ce diminueaza riscul de supraincalzire, senzori pentru temperatura sau suporturi integrate cu wifi si bluethoot. Cam acestea sunt dotarile suplimentare de care o placa de baza poate dispune. Acestea se intalnesc la placile de baza performante si pot creste considerabil pretul de achizitie, insa retine faptul ca poti “trai” si fara ele, acestea avand mai mult rol de estetica si nu influenteaza prea semnificativ utilitatea placii de baza.

Cele mai bune placi de baza la preturi foarte bune le gasesti aici! Inapoi la meniu ↑

Recomandari placa de baza calculatoare

1.Placa de baza MSI B365M PRO-VDH, cu 4 sloturi meorie RAM, 8 porturi USB 3.1 si un slot special SSDm.2. Este o placa de baza ieftina, de pana in 400 de lei, din categoria Intel mATX. Este o placa de baza PC si este recomandata pentru lucrul Office. Se instaleaza usor, cu drivere din Windows 10 si suporta pana la 64 GB memorie RAM, un lucru intalnit destul de rar la o placa cu acest pret.

2.ASUS TUF B450-Plus Gaming, este recomandata pentru gaming, aceasta avand porturi USB din toate generatiile, suporta memorie RAM de pana la 3200 mHZ si tehnologia AMD Cross Fire X. Este una din cele mai bune alegeri pe care ai putea sa o faci, aceasta palaca avand un pret de aproximativ 600 de lei, facand parte din categoria de placi de baza cu un raport bun, calitate-pret. Modelul est ecompatibil cu procesoarele AMD, cu socket AM4, este conceputa special pentru a suporta gaming. De asemenea, suporta atasarea de HDD si SSD ina RAID 0, 1, 10 si se pot conecta pana la 2 placi grafice, in acelasi timp, datorita tehnologie de care dispune: AMD Cross FireX.

3.ASUS ROG STRIX Z390-I Gaming, este una dintre cele mai populare alegeri, atunci cand vine vorba de gaming. Aceasta placa este pentru buget de 1100 lei, are iluminare LED si este dotata cu radiatoare pasive. Placa de baza ASUS este un model mITX si este compatibila cu procesoarele Intel din a 9-a generatie, ceea ce inseamna ca are capacitatea de a face overclocking. In plus, are control RAID de tipurile 0, 1, 5 si 10 si wi-fi inclus. Se potriveste cel mai bine cu procesorul Intel i9 9900ks.

4.Gigabyte Aorus X470 Ultra Gaming, este placa de baza gaming care foloseste tehnologie avansata, cu fibra de sticla, ceea ce va feri componentele si circuitele, de umiditate. Dispune de 4 porturi pentru memoria RAM de tip DDR4 si ofera suport dual channel. De asemenea, este o placa recomandata pentru pasionatii de gaming, aceasta placa facand parte din cele mai performante optiuni, la un pret relativ mic, in comparatie cu caracteristicile de care dispune. Placa de baza o poti gasi pe emag.ro la pretul de 879 lei.

5.MSI B360 Gaming Plus, poate fi achizitinata cu 487 lei si est ecompatibila cu sistemele Intel, fiind o optiune ATX, cu capacitate pentru memorie RAM DDR4 DE 64 GB, dotata cu 5 interfate SATA 3 si cu porturi USB 3 si 2. Poate fi folosita si pentru gaming, insa pentru jocuri care nu sunt foarte pretentioase, din punct de vedere grafic.

Cam acestea sunt cele mai utile informatii despre care ar trebui sa te documentezi, inainte de a face alegerea unui model de placa de baza. Nu uita, ca cel mai important criteriu este sa fie compatibila cu procesorul de care dispui si orienteza-te spre modele pe care ti le permiti. De asemenea, alege placi de baza de la AMD sau Intel, intrucat acestia sunt cei mai buni producatori in domeniu, iar preturile pe care acestia le propun pentru produsele lor, sunt destul de accesibile si corecte, in raport cu calitatea si performantele pe care le ofera.

Vezi si alte articole interesante din categoria Ghid Cumparaturi!

Daca ti-a placut acest articol, nu uita sa il impartasesti cu prietenii tai:

Avem nevoie de ajutorul tau!

In cazul in care ai descoperit in acest articol erori, sau consideri ca ar trebui facute anumite completari si inlocuiri, nu ezita sa ne anunti! Parerea ta conteaza foarte mult pentru SaraMag.ro, deoarece ne ajuta sa imbunatatim mereu continutul si sa iti oferim mereu o informatie corecta. Astfel, vom reusi impreuna sa facem articolele mult mai utile si informative.

Mai jos gasesti un formular prin care poti lasa un comentariu si sa iti exprimi parerea!

Multumesc si asteptam parerea ta referitoare la acest articol!

Scrie aici comentariul tau

saramag-favicon

Blogul despre produse pentru copii SaraMag va propune o solutie optima de informare despre cele mai potrivite achizitii.

Am creat acest blog tocmai pentru a va prezenta toate detaliile importante referitoare la produsele de calitate.

Copyright © 2020 Saramag.roweb development by Adi AP
Saramag.ro