
Calitatea aerului pe care il respiram zilnic, nu mai este de mult timp una benefica organismului, poluarea si praful prezent, ducand la afectiuni respiratorii destul de grave. Din pacate, nu putem face mare lucru, pentru a imbunatati calitatea aerului mediului inconjurator, datorita volumului mare de masini si a fabricilor si uzinelor ce emit noxe poluante, insa putem sa ne ajutam, atat pe noi cat si pe membrii familiei, cautand solutii in acest sens.
Chiar daca purificarea aerului, este un factor de care putem dispune doar in interiorul casei noastre, fiind singura modalitate prin care putem face ceva pentru a respira un aer mai curat, cea mai la indemana solutie, in acest sens, este sa achizitionam un dezumidificator si purificator de aer. Umiditatea si calitatea aerului, pot fi substantial imbunatatite, prin folosirea unor astfel de dispozitive, iar vestea buna este ca aveam posibilitatea de a alege dintr-o varietate enorma de astfel de produse.
Alegerea unui dezumidificator aer, nu este o sarcina care trebuie facuta la intamplare si pentru a beneficia de un dispozitiv de calitate, care sa ofere un randament bun, este recomandat sa tinem cont de cateva caracterisitici, iar pe cele mai importante dintre acestea, le vom dezbate in continuare articolului, cu scopul de a te indruma spre cele mai bune modele.
Vezi oferta actuala de pret pentru cel mai bun dezumidificator!Functiile celor mai bune dezumidificatoare
Functiile unui aparat de purificarea aerului, pot fi foarte utile, insa vor creste considerabil si pretul de achizitie. Totusi, nivelul de confort pe care acestea le ofera, poate face ca, cativa zeci de lei in plus, sa merite a fi investiti. Cele mai bune dezumidificatoare, pot avea functiile:
- Display si panou digital de control. In acest fel, vei putea programa apartul mai usor si il vei putea regla in functie de nevoile tale. Display-ul va afisa informatiile generale privind: umiditatea din aer, sau eventualele erori de sistem si prin intermediul acestuia vei putea seta: oprirea sau pornirea automata a aparatului, vei putea vedea nivelul de apa din rezervor, etc.
- Auto Restart. Este o functie utila, mai ales in cazul unui soc electric. In acest caz, cu aceasta functie, dispozitivul va salva setarile facute si isi va relua procesul de functionare, de unde a ramas.
- Rezervor de apa cu indicator pentru nicelul de apa. Cu aceasta functie, aparatul se opreste cand rezervorul atinge nivelul maxim pentru colectarea apei.
- Functia Turbo. Functia ajuta la eliminarea mai rapida a umiditatii din aer, sau pentru uscare rufe, in timp ce aparatul ruleaza si in procesul de dezumidificare.
- Functia de purificare a aerului. Probabil ca este cea mai utila functie si ar trebui sa fie prima pe care sa o luam serios in considerare, atunci cand alegem un asemenea dispozitiv. O astfel de functie, ajuta la sanatate, curatand aerul de praf, impuritati, bacterii si alergeni si chiar ajuta la eliminarea mirosurilor neplacute. Un aparat care dispune de aceasta functie, poate fi considerat chiar un purificator de aer, si vei si mai castigat daca reusesti sa achizitionezi un asemenea model.
Capacitatea rezervorului de apa
Capacitatea unui dezumidificator de camera, este primul criteriu pe care sa il iei in considerare, atunci cand faci alegerea celui mai bun dezumidificator. Inainte de a alege un model, este bine sa stii suprafata locului in care va fi folosit, iar in functie de aceasta sa te orientezi spre modelele care fac fata la asemenea intinderi. Produsele de acest gen, au inscrise in manualul de utilizare, suprafata pentru care sunt recomandate, pentru a da un randament bun. Intotdeauna, sa tii cont de acest lucru, pentru ca altfel va fi inutil sa investesti intr-un produs de calitate, dar care sa nu faca fata suprafetei de dezumidificat, pentru ca are o putere prea mica.
De asemenea, ca o completare la acest capitol, nu doar suprafata camerelor este importanta, ci si valorile umiditatii din aer. Cu cat umiditatea din aer este mai mare, cu atat mai mult vei avea nevoie de un produs cu un recipient de colectare a apei, mai mare. In general, dezumidificatoarele au un recipient pentru apa, direct proportional cu puterea sa, insa nu este o regula si de aceea spunem ca este important sa te interesezi si de acest aspect.
Capacitatea de dezumidificare a aparatelor de acest gen, variaza in functie de model si de obicei incep de la 7 litri si pana la 20 litri la 24 de ore. Intervalul acestor valori, este destul de mare si este de la sine inteles, ca vei alege modelul care este proiectat pentru a face fata suprafetelor in care vrei sa il utilizezi. Cele mai ieftine dezumidificatoare de camera, pot acoperi o suprafata de 15 mp, iar cele mai multe modele, cu o calitate buna, au pretul de pornire in jur de 400 de lei.
Ca si o recomandare, este bine sa achizitionezi un dezumidificator care sa fie capabil sa acopere o suprafata un pic mai mare fata de cea de care dispui, pentru a te asigura ca produsul va lucra eficient. Trebuie sa iei in calcul, ca uneori producatorii precizeaza aceste valor, in mod orientativ, si se poate intampla ca acestea sa nu fie chiar cele reale, si de aceea este indicat sa iti iei o marja de eroare, care sa fie mai mare, fata de ce ai nevoie.
Trebuie sa stii ca pe masura ce volumul recipientului de colectare creste, cu atat pretul de achizitie va fi mai ridicat. In plus, odata ce rezervorul este plin, acesta trebuie detasat de la aparat si trebuie golit, iar pentru a evita aceasta sarcina ce poate fi solicitanta, este indicat sa achizitionezi un produs cu un recipient colector cat mai mare, insa nu exagerat, pentru ca timpul in care recipientul va fi umplut este destul de mare.
In schimb, atunci cand vine vorba despre dezumidificatoare baie, lucrurile stau putin diferit, si din cauza nivelului de umiditate ridicat, pentru astfel de locuri este ideal si chiar obligatoriu sa achizitionezi un produs cu o capacitate mare a recipientului colector. Si pentru ca producatorii tin cont de nevoile utilizatorilor, trebuie sa stii ca exista dezumidificatoare aer cu drenaj, ce ofera posibilitatea de a evacua apa cu ajutorul unui furtun care o va scurge acolo unde vrei, prin simpla mutare a furtunului.
Cel mai bun dezumidificator la preturi foarte bune le gasesti aici! Inapoi la meniu ↑Utilizarea celor mai bune dezumidificatoare: rezidential sau comercial?
Evident, tipul dezumidificatorului se alege in functie de nevoie. Pentru cei care au nevoie de un aparat mic, care sa asigure un nivel optim al aerului din interiorul locuintei, este ideal sa se orienteze spre dezumidificatoare aer casa, iar pentru cei care au nevoie de un aparat cu o putere mai mare, pentru spatii comerciale sau profesionale, acestia ar trebui sa se orienteze spre dezumidificatoarele semiprofesionale, sau profesionale. Cele din urma, sunt destinate si proiectate pentru asemenea spatii, acestea cantarind chiar si cateva zeci de kilograme, mobilitatea lor fiind redusa.
Tipurile de dezumidificatoare de apartament, sau pentru uz casnic, sunt de dimensiuni reduse, au puteri mai mici de rulare si de debit de aer, insa sunt suficient de bune pentru a purifica aerul de impuritati.
Cele mai bune dezumidificatoare casnice si profesionale, se gasesc pe emag.ro, locul de unde ai posibilitatea de a alege dintr-o gama variata de modele, cu preturi si caracteristici diferite, iar alaegerea unui model, este recomandata a se face, in fucntie de toate elementele pe care le-am detaliat in articol.
Vezi oferta actuala de pret pentru cel mai bun dezumidificator! Inapoi la meniu ↑Brandul celor mai bune dezumidificatoare
Unele din cele mai renumite astfel de dispozitive, sunt tipurile de dezumidificator TESY sau dezumidificatoare Aleco Air, acestea fiind cele mai apreciate produse de acest gen. Evident, nu sunt singurele brand-uri renumite pentru produsele lor de calitate, iar cei mai multi dintre cei mai bune, ii poti gasi pe emag.ro, acolo unde produsele din gama lor, au preturi speciale si vin vin la pachet si cu garantie.
Brand-ul unui dezumidificator, este de asemenea, un aspect important, in functie de acesta stabilindu-se nivelul calitatii produsului si a randamentului pe care il ofera, pentru ca cei mai buni producatori vor produce cele mai calitative produse. Asadar, in acest caz, brand-ul nu este doar un moft, sau o chestiune de preferinta, ci poate fi o necesitate, daca vrei sa ai parte de dispozitive bune, care sa isi faca treaba excelent.
Daca esti printre acei care nu pun pret pe numele brand-ului producator, ori nu ii cunosti, este simplu sa cauti pe internet”dezumidificator forum”, si afla de acolo “dezumidificatoare pareri”, atat despre produs cat si despre producator. De asemenea, pe emag, ai posibilitatea de a citi din recenziile acordate de utilizatorii care au interactionat cu produsul, in felul acest avand o sursa de inspiratie, atunci cand nu stii ce model sa alegi.
Profita de oferta actuala eMag pentru cel mai bun dezumidificator! Inapoi la meniu ↑Pretul celor mai bune dezumidificatoare
Preturile pentru dezumidificatoare, variaza de la un model la altul, in functie de tipul acestora si de specificatiile sau dotarile pe care le ofera, insa dezumidificatoare bune si ieftine, pot fi gasite intr-o varietate mare de modele, pe emag.ro, de unde ai posibilitatea de a opta pentru cele mai bune oferte dezumidificatoare.
Dezumidificator pret/ exemple de modele, din diferite categorii. Top dezumidificatoare emag.
Dezumidificator electric de camera. Dezumidificatoare electrice de apartament si dezumidificatoare electrice ieftine, cu cele mai bune recenzii primite din partea utilizatorilor, ar putea fi modelele:
- Dezumidificator electric Innoliving, cu capacitatea rezervorului de 1,5 Litri. Este un aparat dezumidificare de ultima generatie, cu o putere de 100-240V ~ 50/60Hz, 1.2A, capabil sa dezumidifice 550 ml in 24 de ore, pe o suprafata de 40 metri patrati. Ofera dotari cu senzor al nivelului de apa, care dispune de un indicator luminos, ce se aprinde atunci cand rezervorul de apa este la capacitatea maxima. Opereaza la temperaturi de >5°C , <40°C la nivelul de umiditate de 45%. Acest produs nu necesita consumabile, iar pretul de achizitie este de doar 300 lei.
- Dezumidificator FreshAir HD68W, cu tehnologia Peltier. Dispozitivul este destinat pentru utilizari pe suprafete mici, si este proiectat pentru a reduce riscul de dezvoltare a alergenilor si bacteriilor, eleimina instalarea mucegaiului si a mirosurilor neplacute. Tehnologia Peltier, ajuta la un nivel scazut de zgomot, fara compresor, iar rezervorul de 500 ml, pentru apa este detasabil. Produsul da un randament bun pentru suprafete de pana la 25 metri patrati, cu un grad de umiditate de 80%, fiind capabil sa absoarba 200 ml/ zi, la temperaturi de pana la 30 grade. Consumul energetic este de 25 W, iar pretul de achizitie este de doar 185 lei.
- Dezumidificator termoelectric de aer Ardes AR8D01, Dezumidificator cu consum redus, cu principiu de functionare cu celule de tip Peltier, fara gaz. Ofera o capacitate de dezumidificare de 250 ml la 24 de ore, are dimensiuni reduse de doar 16 cm x 13 cm x 21 cm si o greutate de 1,2 kg si este un aparat silentios avand nivelul de zgomot de doar 35 dB. Este un dezumidificator apartament si poate fi folosit cu succes in camera, baie sau bucatarie, facand parte din categoria de dezumidificatoare casnice ieftine, avand un pret de achizitie de doar 199 lei.
Dezumidificatoare profesionale. Aceste aparate sunt destinate spatiilor comerciale si celor profesionale, iar datorita dimensiunilor mari, sunt recomandate pentru a fi depozitate in locuri stabile.
- Dezumidificator profesional TURBIONAIRE PRO 50, cu control digital, roti si rezervor incorporate. Este proiectat pentru a fi folosit comercial/ uz profesional, fiind destinat pentru: depozite, santiere, uzine, fabrici, subsoluri, pivnite si in general in spatiile mari, unde nivelul de umiditate este ridicat. Este recomandat pentru suprafete de pana la 70 metri patrati, este construit din metal si are o capacitate a rezervorului de 4,3 litri. Functiile pe care le ofera, sunt: Timer, auto restart, display LCD, dezghetare si oprire automata, control digital, filtru aer lavabil, posibilitate de drenaj continuu. Cantareste 32,5 kilograme si are o putere de 900 W, iar capacitatea de dezumidificare este de 53,4 litri. Pret: 2349 lei.
- Dezumidificator Tesy profesional, portabil cu roti, cu capacitate de dezumidificare pentru camere de pana la 40 mp, cu putere de 200W si capacitate rezervor de colectare a apei , ce trebuie golit la fiecare 1.5 litri. Poate fi considerat ca facand parte din categoria de dezumidificatoare semiprofesionale, fiind capabil sa dezumidifice 10 litri, in timp de 24 ore, cu umiditatea aerului de 65%. Are incorporat un senzor de umiditate, afisaj display digital si un filtru lavabil de praf, ce poate fi curatat periodic. Pret: 1317 lei.
- Dezumidificatorul pentru aer este prevazut cu un rezervor cu capacitatea de 3.3 litri si are o putere de 270W. Acesta are capacitatea de a colecta pana la 24 litri pe zi. Dispozitivul este prevazut cu panou digital si cu butoane pentru diverse functii si setari. Umiditatea poate fi reglata, intre 30% si 90%, si este prevazut cu un filtru de praf lavabil. Dotari: posibilitate de drenaj, timer 24 ore, indicator al nivelului de apa, ventilator reglabil, functia sleep, suport pentru cablu. Are o greutate de 14,8 kg si are un pret de achizitie de 1759 lei.
Dezumidificator ieftin. Cele mai ieftine astfel de produse sunt dezumidificatoare de camera si dezumidificatoare apartament, acestea avand preturi de pornire de la 200 lei. Doua dintre cele mai populare modele de dezumidificatoare camera, sunt:
- Dezumidificator de Camera Camry, cu putere de 100W, cu randament de dezumidificare de 750 ml la 24 de ore, cu rezervor de 1,5L si oprire automata. Avantajul acestui aparate este ca poate fi folosit si ca uscator de rufe, in conditii standard de 20-30 grade celsius, cu un nivel de umiditate de pana la 85%. Reduce umiditatea din aer si previne instalarea mucegaiului.
- Dezumidificator Trotec TTP2E, cu tehnologia Peltier si randament de purificarea aerului este de 0,22l la 24 de ore, ideal pentru camere de 2-3 mp. Ofera o lampa de control si consum redus de energie. Este construit din plastic, capacitatea rezervorului de colectare a apei este de 0,5 litri, cantareste doar 1 kg si este recomandat pentru dezumidificarea de spatii de pana in 3 metri patrati. Nivel de zgomot: 35 dB.
- Dezumidificator Peltiera IQube, un produs silentios si durabil, putand fi capabil sa functioneze luni intregi fara oprire, datorita functiilor care evita supraincalzirea, cu tehnologia Peltier. Este cel mai avansat dezumidificator, din clasa sa. Mentine un nivel optim a calitatii aerului, eliminand impuritatile si alergenii, evitand mucegaiul si mirosurile urate. Are un consum mic de energie, de doar 60 W si un nivel al zgomotului de doar 40 dB. Cantareste doar 1 kg, este dotat cu un rezervor de 650 ml si este recomandat pentru suprafete de pana la 35 metri patrati. Capazitatea de dezumificare zilnica este de 350 ml, la 30 grade celsius si umiditate de 80%.
Tipuri de dezumidificatoare
Exista doua tipuri de dezumidificatoare, care se clasifica in functie de principiul lor de functionare, astfel ca avem posibilitatea de a opta pentru: dezumidificator cu condensare sau dezumidificator prin absortie. Ambele modele, functioneaza pentru acelasi scop, insa diferentele dintre acestea constau in pret, modul de folosire, dimensiuni si consumul de energie electrica.
Vorbim aici despre acel aparat care functioneaza cu un compresor ce utilizeaza acelasi principiu ca si la aparatele de aer conditionat, sau ca la frigidere. In acest caz, ventilatorul preia aerul din incapere si il transmite spre bobine, unde exista un agent de racire. Atunci cand vaporii de apa ating bobinele, acestia se vor transforma in lichid, care ulterior ca fi transmis catre recipientul de colectare, cu care aparatul este prevazut. Odata cu acest proces, aerul rezultat va fi uscat si va fi proiecat in camere, dupa ce acesta este incalzit de catre sistemul aparatului.
Un dezumidificator cu condesare, are dimensiuni si o greutate mai mare fata de modelul cu absortie, datorita compresorului, care din pacate va transmite si gaze cu efect de sera, element nu tocmai prietenos cu mediul inconjurator. Acest tip de apart de purificare a aerului este mai degraba recomandat pentru suprafetele mari, din cauza principiului de functionare pe baza de condensare.
Dezumidificator prin absorbtie
Aparatele de acest gen, sunt prevazute cu un rotor, pozitionat intr-un material absorbant. Atunci cand acest material se imbiba cu apa, apa va fi extrasa treptat, printr-un principiu de functionare pe baza de caldura. Dupa ce materialul va fi uscat, acesta va relua procesul, iar aerul uscat rezultat in urma principiului va fi eliminat catre exterior, in camerele in care produsul este utilizat.
Dezumidificatorul prin absortie este mai silentios si este util pentru apartamente si in general pentru incaperi in care temperaturile sunt mai mici, iar nivelul de umiditate mai mare.
Vezi oferta actuala de pret pentru cel mai bun dezumidificator! Inapoi la meniu ↑Suprafata incaperilor recomandate
Cel mai bun dezumidificator de aer, se alege in functie de suprafata incaperilor in care va fi folosit, insa cel mai indicat este sa alegi modele care sa functioneze in incaperi cu suprafete mai mici decat cele recomandate, pentru un nivel mai ridicat de eficienta.
Capacitatea de dezumidificare a unui asemenea aparat este exprimata in litri/24h, si indica cantitatea de apa ce se extrage din aerul dintr-o incapere, pe parcursul unei zile de functionare. Trebuie retinut faptul ca cu cat camera este mai intinsa, cu atat capacitatea aparatului trebuie sa fie mai mare.
Cantitatea de apa care poate fi absorbita din aer, variaza de la cativa litri si pana la zeci de litri, caracteristica ce este diferita, in functie de puterea modelului ales. Unele aparate pot absorbi pana la 30 de litri pe zi, in timp ce altele pot ajunge sa extraga chiar si pana la 70 fde litri de apa, zilnic. Aceste informatii, le vei gasi in cartea tehnica a fiecarui model, iar atunci cand comanzi online, cauta sectiunea de specificatii.
Profita de oferta actuala eMag pentru cel mai bun dezumidificator! Inapoi la meniu ↑Umiditatea si temperatura la care functioneaza un dezumidificator
Aceste caracteristici sunt extrem de importante si sunt cele ca asigura gradul de performanta a dispozitivului, in functie de zona geografica in care locuiesti. Desi nu te-ai gandit la acest aspect, zona in care locuiesti este foarte importanta, iar clima predominata este cea care poate face diferenta. De asemenea, si locul in care va fi pozitionat aparatul, este un element important, iar cele mai multe dezumidificatoare vor functiona in parametri normali, doar in anumite conditii. Si in acest caz, este recomandat sa cauti informatii, inainte de a face o achizitie.
In detaliile tehnice ale produsului, vei gasi toat e elementele pe care trebuie sa le iei in evidenta, inainte de a te decide asupra unui model. Este posibil sa fii atras de un anumit produs, poate datorita designului sau a pretului mai redus, insa sa iti dai seama, odata utilizat, ca nu face fata solictarilor la care este expus. Pentru a evita sa faci o investitie inutila, asigura-te ca repsecti toate caracteristicile inscrise in cartea tehnica a produsului.
Cel mai bun dezumidificator la preturi foarte bune le gasesti aici! Inapoi la meniu ↑Sistemul de filtrare a dezumidificatorului
La acest capitol, lucrurile stau cat se poate de simplu. Poti opta dintre doua tipuri de filtru de aer: lavabil si celalalt, care este reprezentat prin utilizari reduse, ce necesita schimbare la anumite intervale de timp. Vei alege tipul de filtru, in functie de comoditatea de care vrei sa dispui si consideram, ca nu este un aspect atat de important fata de cele enumerate anterior.
De asemenea, filtru de aer poate fi de tip HEPA, cu ionizator sau carbon, insa exista si alte modele. Cea mai optima varianta este reprezentata de filtrul HEPA, acesta eliminand polenul si particolele alergenice din aer, filtrand aerul de impuritati.
Vezi oferta actuala de pret pentru cel mai bun dezumidificator! Inapoi la meniu ↑Nivelul de zgomot
Chiar daca ai tendinta de a trata superficiale acest capitol, trebuie sa stii ca este extrem de important, daca vrei sa te simti confortabil in preajma dezumidificatorului. Aparatele de acest gen pot produce un nivel de zgomot destul de ridicat, care poate deveni deranjant in timpul functionarii. Un aparat bun, ar trebui sa nu depaseasca nivelul de zgomot de 50 dB, mai ales daca acesta va functiona pentru perioade lungi de timp, sau pe timpul noptii.
In cazul dezumidificatoarelor cu functia turbo sau pentru cele cu functia de uscare rufe, este mai cu seama important sa verifici inainte de achizitionare, cartea tehnica a produsului, de unde sa te informezi de nivelul de zgomot, aparatele de acest gen fiind mai zgomotoase, in general.
Asadar, daca esti genul care nu prea suporta aceste tipuri de zgomote, este bine sa te orientezi spre modele care au nivel cat mai scazut, in special daca ai de gand sa il folosesti pe timpul noptii, cand folosirea unui astfel de dispozitiv iti poate aduce insomnii.
Profita de oferta actuala eMag pentru cel mai bun dezumidificator! Inapoi la meniu ↑Treptele de putere si consumul energetic
In mod general, dezumidificatorul consuma cateva sute de kw pe an, insa consumul de enrgie poate fi redus, printr-un timer sau higrometru, dotari care ofera de asemenea si trepte de viteza. Impreuna, daca vor fi setate corect, in functie de nivelul de frecventa cu care aparatul este folosit, aceste functii vor reduce considerabil consumul energetic.
De asemenea, tipul dezumidificatorului este un alt factor care influenteaza direct, consumul de energie. Dezumidificatorul care functioneaza la o temperatura de 20 grade C, cu nivelul de umiditate de 60%, aparatul va avea un consum de 600w, anual.
Un bun dezumidificator de aer, va consuma mai putina energie, atunci cand va rula la trepte inferioare de putere, prin urmare aceste functii fiind extrem de importante, daca tii la economii.
Recomandat este sa utilizezi aparatul, mai ales atunci cand acesta functioneaza pentru perioade lungi de timp, la o treapta constanta, inferioara, chiar cea mai mica posibila, iar daca folosesti aparatul pentru perioade scurte de timp, pentru o eficienta mai ridicata lasa-l sa ruleze la o treapta mai mare de putere. Majoritatea aparatelor dispun de cel putin 3 trepte de putere, care pot fi reglate manual sau digital, in functie de performanta aparatului.
Dupa cum poti observa, sunt destul de multe aspecte de care trebuie sa te agati, atunci cand esti in cautarea celui mai bun dezumidificator de aer, alegerea celui mai potrivit fiind o sarcina destul de complexa, daca iei in considerare toate specificatiile unui astfel de dispozitiv de purificare a aerului.
Cel mai bun dezumidificator la preturi foarte bune le gasesti aici!Pentru a face o investitie eficienta, este important sa tii cont de toate caracteristile pe care le-am enumerat mai sus, si incearca sa faci sacrificii in acest sens, pentru a achizitiona cel mai bun dezumidificator. Uneori cateva sute de lei, pot face o diferenta enorma si pentru ca cea mai importanta este sanatatea, este indicat sa dispunem de un asemnea dispozitiv. Calitatea si functiile sumplimentare, la un asemenea dispozitiv, sunt mai importante decat ai crede, pentru ca in fond, scopul unui dezumidificator este acela de a ne purifica aerul pe care il respiram zi de zi.
Cu siguranta, nu traim in tara in care nivelul de puritate a aerului este cel mai optim, iar un dezumidificator, este mai mult decat binevenit, in orice incapere, fie ca vorbim de locuinta proprie, sau de cea unde avem serviciul. In plus, pentru familiile cu copii, un astfel de dispozitiv este chiar indispensabil, iar folosirea unuia va imbunatati semnificativ nivelul de trai si mediul in care traim.