Recomandat!

Cele mai bune aspersoare – caracteristici si criterii de selectie

Daca ti-a placut acest articol, nu uita sa il impartasesti cu prietenii tai:

Inainte de a alege unul dintre cele mai bune aspersoare existente pe piata, trebuie sa cunoasteti dimensiunile si forma suprafetei de teren destinate irigarii. In plus, trebuie sa cunoasteti tipul de sol si conditiile de mediu ale zonei pe care urmeaza sa o udati. Tipul de sol va determina gradul de saturatie cu apa. De asemenea, trebuie sa luati in considerare daca parti ale terenului dvs. se afla pe pante cu inclinatie mare. Desi aceste informatii nu va arata care sunt cele mai bune aspersoare, ele ajuta la determinarea nevoilor dvs. de irigare.

Criterii de alegere pentru cele mai bune aspersoare

In ceea ce priveste forma terenului, pentru parcelele dreptunghiulare trebuie sa alegeti un aspersor oscilant, pentru locatii de diverse forme geometrice complexe – un sistem de irigare sectoriala, iar pentru irigarea suprafetelor mari – aspersoare de tip puls sau rotative.

Cauti cele mai bune aspersoare?CLICK AICI

Pe langa forma si suprafata terenului, alegerea aspersoarelor depinde de:

 • tipul de jet;
 • numarul de moduri de irigare;
 • raza si unghiul de irigare;
 • presiunea si debitul de apa;
 • tipul de instalare;
 • functiile suplimentare;
 • echipamentele insotitoare;
 • materialul de fabricatie.

Tipul de jet depinde de specia de plante care trebuie udate. Pentru plantele delicate, trebuie sa alegeti un jet mai moale, aici puteti folosi aspersoare, spray-uri, ceata sau un dus pentru a curata suprafata, puteti alege un tip de jet mai puternic (aspersoare circulare sau cu ventilator).

Versatilitatea aspersorului depinde de numarul de moduri de irigare. Cu cat au mai multe moduri, cu atat mai multe tipuri de plante pot fi udate, cu atat mai multe sarcini pot fi indeplinite de catre cele mai bune aspersoare.

Raza de irigare – distanta pe care o poate atinge aspersorul in timpul udarii plantelor. Fiecare tip de dispozitiv uda o anumita zona a zonei (retractabil – pana la 7 m, impuls – de la 6 la 20 m, ventilator – de la 3 la 6 m, circular – de la 3 la 10 m). Cea mai mare raza de actiune pentru aspersoarele rotative este de pana la 30 m, aspersoarele oscilante au doi indicatori: latime maxima de irigare – 17 m, lungime – de la 6 la 20 de metri. Raza de actiune a aspersoarelor circulare este de la 3 la 10 m, iar la micro-aspersoare – de la 3 la 6 m.

Sectorul acoperit depinde de unghiul de irigare. Pentru cele mai bune aspersoare, unghiul de irigare poate fi reglat de la 0-360 de grade (aspersoare tip impuls si circulare), iar unele modele nu au reglare pentru inclinare. Pentru acestea, unghiul de inclinare este de 90, 180 de grade (aspersoare cu ventilator) sau 360 de grade (tipuri circulare de dispozitive – stropire in forma de melc).

Pentru o calitate a irigatiei ridicata, trebuie sa selectati un dispozitiv in functie de presiunea din furtun. Indicatorii optimi de presiune sunt de la 2 la 4 bar. Consumul de apa va va ajuta sa alegeti momentul optim pentru udarea anumitor tipuri de plante, fara a exagera, deoarece daca apa stagneaza prea mult timp la radacina sa, planta poate muri.

Vrei sa descoperi cele mai bune oferte pentru aspersoare?CLICK AICI

Dispozitive pe care poate fi atasate cele mai bune aspersoare

 • Picior – potrivit pentru instalarea unei structuri mici pe o suprafata moale;
 • Platforma – are un mare plus: capacitatea de a instala orice tip de aspersor pe orice suprafata, dar și un minus: platforma ocupa mult spatiu, poate zdrobi plantele;
 • Trepied – cel mai adesea folosit pentru aspersoare cu impulsuri, in astfel de dispozitive inaltimea duzei poate fi reglata cu usurinta.

Pentru confortul utilizarii lor, la cele mai bune aspersoare sunt furnizate regulatoare de presiune, debit de apa, unghi si interval de irigare. Cu ajutorul regulatoarelor, puteti economisi o cantitate considerabila de apa, puteti regla distanta de irigare si inclinarea duzei. Pentru comoditatea utilizarii pistolului, sunt prevazute manere cauciucate. Majoritatea dintre cele mai bune aspersoare pot avea duze care pot fi indepartate cu usurinta, astfel incat sa poata fi curatate rapid si usor daca se infunda. Filtrul protejeaza corpul aspersoarelor de patrunderea resturilor, gunoaielor.

Vezi si alte articole interesante din categoria Noutati!

Daca ti-a placut acest articol, nu uita sa il impartasesti cu prietenii tai:

Avem nevoie de ajutorul tau!

In cazul in care ai descoperit in acest articol erori, sau consideri ca ar trebui facute anumite completari si inlocuiri, nu ezita sa ne anunti! Parerea ta conteaza foarte mult pentru SaraMag.ro, deoarece ne ajuta sa imbunatatim mereu continutul si sa iti oferim mereu o informatie corecta. Astfel, vom reusi impreuna sa facem articolele mult mai utile si informative.

Mai jos gasesti un formular prin care poti lasa un comentariu si sa iti exprimi parerea!

Multumesc si asteptam parerea ta referitoare la acest articol!

Scrie aici comentariul tau

saramag-favicon

Blogul despre produse pentru copii SaraMag va propune o solutie optima de informare despre cele mai potrivite achizitii.

Am creat acest blog tocmai pentru a va prezenta toate detaliile importante referitoare la produsele de calitate.

Copyright © 2020 Saramag.roweb development by Adi AP
Saramag.ro