Recomandat!

Ce este indicat să știi înainte de a folosi un ATV?

Daca ti-a placut acest articol, nu uita sa il impartasesti cu prietenii tai:

ATV-ul, sau pe denumirea lui completă All Terrain Vehicle, este privit adesea ca și combinația perfectă dintre un vehicul auto obișnuit și un motor cu două roți. Această mașină pe patru roți este remarcată de către producătorii de pe piață cum ar fi Honda, Kawasaki, Can-Am, CF Moto, Kymco, Yamaha, Polaris sau chiar Linhai, care și-au însușit producerea și lansarea pe piață a unor diverse modele, care mai de care mai interesante și mai inovatoare.

ATV-urile sunt acele motoare pe patru roți, monștrii ai terenurilor periculoase și adeptele adrenalinei și forței. Ele sunt catalogate ca fiind vehicule off-road. Cel mai des sunt întâlnite în zonele de munte, alături de pasionații de aventură și de experiențe extreme. Aceste tipuri de vehicule vin echipate cu un motor ce deține o putere de viteză cuprinsă între 20-50 de cai putere, dar care poate atinge chiar și nivelul de 150 CP. Pentru a putea rămâne stabil pe traseul care, de cele mai multe ori, este unul problematic, acestea dispun de o greutate de câteva sute de kilograme pentru a fi mai greu de dezechilibrat. Acest plus de stabilitate oferit de către un ATV, este unul dintre principalele motive pentru care este ales de către utilizatori în detrimentul unei motociclete enduro cu agilitatea sa specifică.

Acest cvadriciclu, ATV-ul folosit astăzi de cât mai mulți doritori, vine echipat cu o tracțiune integrală, tracțiune ce îl cataloghează ca fiind un motor imbatabil, indiferent de caracteristicile tehnice pe care acesta le are în dotarea sa. Orice automobil sau camionetă off-road, dezavantajate de greutatea și masa lor totală, nu ar face față unor cărări înguste, pline de noroi și/sau drumuri desfundate. Acestea ar rămâne împotmolite foarte ușor, iar continuarea traseului ar deveni, prin aceasta, imposibil de realizat. În cazul unui ATV lucrurile nu se prezintă în această manieră. Acest vehicul pe patru roți poate face față cu ușurință tuturor încercărilor și problemelor ce se pot ivi pe un teren accidentat.

Alege eMag pentru achizitionarea unui ATV!

Cum se utilizează un ATV?

atv in rate - achizitionare atv onlineDeși un astfel de vehicul poate fi utilizat și pe drumurile publice dacă este înmatriculat și asigurat corespunzător, el își are întrebuințarea cel mai des pe terenurile accidentate, fiind printre principalele opțiuni de deplasare rapidă și sigură în ceea ce privește traversarea acestora. Date fiind aceste aspecte, această categorie de vehicule de teren va fi foarte des întâlnită în serviciile jandarmeriei, poliției și chiar și în activitatea de salvamont, dorindu-se a le facilita domeniul de activitate.

ATV-urile sunt folosite ca și mijloace de protecție, de ușurare a activităților de salvare, dar mai sunt utilizate și pentru distracție de către pasionații de adrenalină. Cei cărora dorința de senzații tari le curge prin vene, vin și dau startul în competiții și chiar și campionate de off-road specifice acestui tip de mijloc de transport.

Amatorii însă, se vor găsi pe drumurile forestiere, în apropierea pensiunilor, a stânelor și chiar pe lângă stațiile de meteo, avântându-se pe cele patru roți ale vehiculului, chiar dacă au sau nu experiență, dornici de distracție și de un strop de adrenalină care să îi învioreze.

Deși este un vehicul destul de stabil, care știe să își așeze și să își unească roțile cu terenul pe care gonește și al cărui praf îl ridică la nivelul cerului, este indicat ca cel ce urmează să îl manevreze să aibă un minim de experiență în acest domeniu pentru a evita orice posibilitate de a se crea un accident pe parcursul călătoriei.

Aici nu contează că ai permis de conducere categoria B, sau că te descurci în a conduce o motocicletă pe două roți. Lucrurile stau diferit! Da, am putea spune că principiile de conducere sunt aceleași, virezi dreapta, vehiculul merge la dreapta. Însă, aici trebuie să ținem cont de dinamica vehiculului, care nu este aceeași ca a unei mașini sau ca a unei motociclete cu două roți, care, de regulă, este mult mai ușoară, și mai asemănătoare cu o săgeata. Am putea spune că motocicleta este varianta slim a unui ATV.

De asemenea trebuie ținut cont și de timpul de conducere, de nivelul de concentrare de care este nevoie atunci când decizi să conduci unul dintre aceste vehicule, cu patru sau cu două roți.

În ceea ce privește manevrarea în condiții optime a unui ATV, se vor avea în vedere anumite aspecte care nu trebuiesc neglijate de către utilizatorul vehiculului. Printre acestea le vom aminti pe următoarele:

  • se recomandă să se pornească motorul și să se aștepte un timp pentru ca acesta să își poată  atinge temperaturaoptimă de funcționare;
  • un al doilea pas important este reprezentat de cuplarea frânei de spate cu transmisia;
  • se va elibera frâna de mână, dar și frâna de spate, ambele în același timp cu acționarea accelerației;
  • ambreiajul se va utiliza foarte delicat și cu o mare atenție pentru a evita smucirea vehiculului;
  • la fiecare schimbare a treptelor de viteză se va elibera neapărat maneta de accelerație;
  • frâna frontală alături de frâna de spate vor fi acționate în mod egal;
  • în ceea ce privește curbele și traversarea suprafețelor umede, frânarea nu este recomandată;
  • centrul de greutate se va transfera în timpul realizării virajelor către interiorul virajului.

Vezi oferta eMag de achizitionare a unui ATV!

Inapoi la meniu ↑

Cine sunt cei ce au dreptul de a manevra un ATV?

Începând cu vârsta minimă de 16 ani, utilizatorul unui ATV trebuie să dețină un permis de conducere de categoria B1, iar motorul ales de acesta nu trebuie să depășească o greutate de maximum 400 de kilograme și să nu atingă o  putere mai mare de 15 kW, conform OUG nr 195 din 12 decembrie 2002 aplicată Codului Rutier.

În ceea ce privește situația vehiculelor destinate transportului de mărfuri, acestea din urmă vor avea o masă maximă de 550 de kg.

În cazul unui ATV electric, indiferent de scopul său de folosință, la acesta limită care se va aplica masei totale, se va avea în vedere excluderea greutății bateriei.

Pentru cei ce doresc să manevreze un ATV cu caracteristici superioare, deținerea unui permis de conducere de tip B este obligatorie, conform legislației aflate în vigoare. Tot obligatoriu este și purtarea unei căști de protecție și a unei veste reflectorizante, atât pentru șofer, cât și pentru pasagerul acestuia.

Inapoi la meniu ↑

Câte modele de ATV sunt pe piață?

La ora actuală piața este invadată de diferite modele de ATV, care mai de care mai diversificate. Oricine a avut ocazia de a  urca pe un astfel de vehicul, chiar și doar ca simplu pasager, cu siguranță a prins gustul adrenalinei și plăcerii de a utiliza o astfel de mașinărie pe patru roți, și automat, dorința de a avea unul în posesie s-a înfiripat în inima acestuia, luând treptat amploare.

Deoarece pe piață există o gamă largă de modele de ATV-uri, de branduri ale acestora, de puteri ale motorului și chiar și de trenuri de rulare, alegerea unui cvadriciclu va necesita un oarecare nivel de cercetare. Pentru că ATV-urile sunt diferite în funcție de scopul lor de folosință, este indicat ca viitorul proprietar să își pună bine în bilanț dorințele și nevoile pe care le are cu privirea la achiziționarea unui astfel de vehicul de transport. Balanța trebuie să încline către atingerea scopului principal pentru care se realizează achiziția, iar aceasta trebuie să conțină și anumiți factori, cum ar fi bugetul de care clientul dispune și în care acesta dorește să se încadreze.

Cercetarea aici este esențială, deoarece trebuie ținut cont de faptul că aceste mijloace de transport pot fi adesea foarte greu de manevrat dacă puterea lor este una ridicată, iar nivelul de experiență al celui ce dorește să îl folosească este unul scăzut. Aici se va ține cont și de vârstă, dar și de dimensiunile corpului și de forța de care dispune utilizatorul motorului.

Se va avea în vedere și frecvența de utilizare a acestuia înainte de a se realiza investiția. Nu are rost să dai o sumă ridicată pe un motor pe care îl folosești o singură dată pe lună sau doar la anumite ocazii speciale.

Poate părea complicat, însă lucrurile vor fi foarte simple și ușor de înțeles din momentul în care imaginea de ansamblu este bine definită în mintea cumpărătorului, pentru care acum alegerea modelului ideal scopurilor sale, va fi una mai simplificată.

Inapoi la meniu ↑

ATV-urile destinate celor mici

ATV-urile destinate celor mici sunt cele care au în dotarea lor o capacitate cilindrică cu valori cuprinse între 50 și 125 de centimetri cubi. Această capacitate este recomandată în funcție de vârsta pe care micuțul șofer o are. Spre exemplu, motoarele cu o capacitate de 125 cc sunt destinate copiilor cu vârsta minimă de 12 ani, excluși total fiind cei aflați sub această vârstă, pentru care puterea motorului este prea mare în raport cu cunoștințele și capacitatea lor de manevrare.

Deoarece cei micuți încă își dezvoltă capacitățile cognitive, ATV-urile destinate pentru aceștia sunt concepute cu o transmisie automată în scopul de a le ușura activitatea, iar condusul unui astfel de vehicul să nu reprezinte pentru aceștia o așa mare dificultate. Acest tip de motor, dispune de o suspensie reglabilă pe orizontală, fapt ce oferă un spor în introducerea începătorilor în ceea ce reprezintă viața de utilizator a unui ATV, și îi ajută să descopere dacă sunt capabili să îi facă față pe viitor când lucrurile vor avansa și manevrarea lui va reprezenta un nivel de dificultate ceva mai ridicat.

Inapoi la meniu ↑

ATV-urile de tip sport

Un ATV cu adevărat sport este cel care dispune de un minim de 250 de centimetri cubi în ceea ce privesc cilindrele sale. Aceste modele au atașate suspensii de tip semirigid care vin în sprijinul unei parcurgeri cât mai rapide și optime a traseelor sinuoase, chiar și în situațiile în care acestea prezintă anumite denivelări mai mari și mai periculoase.

Din cauza puterii pe care o deține, acest tip de ATV nu poate fi condus de oricine. Este nevoie de o experiență pe măsură și de o putere de manevrare ridicată. Pentru a spori stabilitatea și puterea lui, el dispune de o cutie de viteze manuală cu 5 sau cu 6 trepte de viteze.

Aici rezervele de putere pe care le deține acest tip de vehicul sport îți vor păstra mereu performanța în dezvoltare, deoarece alături de acestea poți realiza viraje la o viteză ridicată sau poți sări peste movile de pământ, lucruri pe care nu le poți realiza cu un ATV obișnuit.

Inapoi la meniu ↑

ATV-ul de tip SXS sau UTV

Dacă ești pasionat de plimbări în grup și nu te mulțumești doar cu un singur pasager lângă tine, și vrei ca distracția să fie în mai mulți, atunci acest tip de ATV este cel recomandat pentru tine și pentru prietenii tăi.

Această categorie vine echipată cu capacitatea de a purta în călătorie patru sau chiar șase persoane în același timp. Acesta se remarcă prin prezența unei bene, un sistem de suspensie independent și o capacitate ce variază în jurul a 700 cc, cu o putere ce poate depăși pragul psihologic al celor 100 de cai putere.

Pneurile cu balon înalt îl fac ideal în parcurgerea drumurilor pietruite, activităților de camping sau de pescuit, dar se transformă și într-un utilaj avantajos autorităților.

Inapoi la meniu ↑

Cum mă pregătesc înainte de a avea prima cursă cu un ATV?

Siguranța înainte de toate! Pentru început, înainte de a folosi un ATV este indicat să te asiguri că mica plimbare de testare se va desfășura în condiții optime de siguranță, iar șansele de producere a unui accident sunt minime sau nule.

După cum se poate deduce foarte ușor, ATV-ul destinat adulților va fi condus de către un adult și nu de un copil. Dacă ATV-ul este conceput pentru a fi folosit de o singură persoană, atunci doar o singură persoană îl va conduce, nu două sau trei în același timp.

Bucuria și dorința de a conduce un astfel de vehicul nu trebuie să depășească simțul de siguranță în ceea ce privește conducerea acestuia. Deci, ar fi câteva măsuri de siguranță pe care este indicat ca șoferul să le asigure înainte de a pleca la drum cu acest motor. Acestea ar fi următoarele:

  • Pentru început alege să parcurgi un drum care nu prezintă atât de multe dificultăți și obstacole. Alege unul mai ușor pentru a putea observa și anticipa reacțiile ATV-ului;
  • Pentru început evită drumurile asfaltate deoarece ATV-ul este mai greu de controlat pe acestea, mai ales în ceea ce privesc frânarea și virajele, deoareceforța de frecare diferă față de cea de pe pământ;
  • Nu face singur prima tură cu el. Cere ajutorul unei persoane experimentateși adună câteva informații esențiale de la acesta. Indicat ar fi ca pentru prima cursă să participi doar ca și pasager pentru a putea observa;
  • Lejeritatea ținutei este un must to have, deoarececorpul are nevoie de ușurință în mișcare;
  • Pentru a-ți ușura situația în ceea ce privește condusul vehiculului se recomandă achiziționareaunuia cu o cutie automată de viteze;
  • Chiar dacă vei circula pe un drum lăturalnic, și nu pe unul public, este indicat să porți o cască de protecție și o pereche de ochelari cross.

Acestea fiind spuse, imaginea de ansamblu asupra categoriilor de ATV aflate pe piață s-a format și a prins contur în mintea cititorului. Mai rămâne doar, ca în urma documentării, viitorul proprietar al unui ATV să pună în aplicare informațiile procurate și să realizeze diferențierea vehiculelor off-road în conformitate cu cerințele și așteptările sale.

Cel mai important la final rămâne siguranța! Viața are prioritate, deci alege mereu să i-o oferi indiferent de dorințele și pasiunile pe care le ai. Dacă o activitate a apărut aceasta cu siguranță va avea și un manual de utilizare în care va fi inclusă și secțiunea de siguranță. Deși omisă de mulți, ea este una din categoria celor prioritare, cu o importanță ridicată.

Condu în siguranță și vei conduce mult, iar astfel vei reuși să îți însușești cât mai multe amintiri și experiențe plăcute și unice!

Vezi oferta eMag de achizitionare a unui ATV!

Citeste si:

Ce trebuie să luați în considerare înainte de a cumpăra un ATV

Aspecte importante despre un atv de vânzare 4×4

Un ghid explicativ pentru cumpărarea unui ATV 125cc – Ce trebuie să știți!

Daca ti-a placut acest articol, nu uita sa il impartasesti cu prietenii tai:

Avem nevoie de ajutorul tau!

In cazul in care ai descoperit in acest articol erori, sau consideri ca ar trebui facute anumite completari si inlocuiri, nu ezita sa ne anunti! Parerea ta conteaza foarte mult pentru SaraMag.ro, deoarece ne ajuta sa imbunatatim mereu continutul si sa iti oferim mereu o informatie corecta. Astfel, vom reusi impreuna sa facem articolele mult mai utile si informative.

Mai jos gasesti un formular prin care poti lasa un comentariu si sa iti exprimi parerea!

Multumesc si asteptam parerea ta referitoare la acest articol!

Scrie aici comentariul tau

saramag-favicon

Blogul despre produse pentru copii SaraMag va propune o solutie optima de informare despre cele mai potrivite achizitii.

Am creat acest blog tocmai pentru a va prezenta toate detaliile importante referitoare la produsele de calitate.

Copyright © 2020 Saramag.roweb development by Adi AP
Saramag.ro