Recomandat!

Care este cel mai bun ATV?

Daca ti-a placut acest articol, nu uita sa il impartasesti cu prietenii tai:

Ce criterii sunt esențiale în alegerea unui ATV? Care sunt principalele caracteristici pe care acesta trebuie să le dețină în conformitate cu nevoile mele?

Preferatul amatorilor de senzațiilor tari și pasionaților de adrenalină, ATV-ul este vehiculul pe patru roți capabil să intre într-o competiție adevărată cu rudele sale apropiate, mașina și motocicleta.

De multe ori drumurile accidentate reprezintă un impediment în ceea ce privește mersul la țară, o excursie la munte sau, pur și simplu, o plimbare prin pădure. Aici, însă apare ATV-ul, vehiculul creat special pentru a face față acestor situații, el făcând parte din categoria vehiculelor concepute expres pentru condusul off-road. Iar ca un surplus, ATV-urile prezintă o gamă tot mai largă de modele și categorii, de la cele utilitare la cele din categoria motoarelor sport, extinzându-se de la cele pentru adulți până la cele create pentru cei mai micuți.

Articolul de față dorește a-ți prezenta câteva informații esențiale în ceea ce privește alegerea modelului de ATV potrivit pentru tine. Așa cum alți utilizatori au reușit să își găsească un model de care să fie mulțumiți și care să le satisfacă nevoile și scopurile pentru care l-au achiziționat, așa și cititorul acestui text va putea fi capabil la final să realizeze această alegere cât mai ușor și mai îndeaproape cu nevoile sale.

Cel mai bun ATV? De ce m-ar interesa?

Roțile mari ridicate și suspensiile foarte bune sunt doar câteva dintre elementele ce descriu vehiculul perfect pentru terenurile accidentate, ATV-ul perfect pentru orice situație. Pantele mari, drumurile neasfaltate, nepietruite și chiar și drumurile cu multe denivelări nu reprezintă un criteriu de instabilitate pentru un asemenea vehicul off-road. Acesta le poate parcurge fără vreo problemă, el având o stabilitate ridicată pe orice categorie de drum s-ar afla.

ATV-ul este vehiculul potrivit pentru o plimbare în natură și o desprindere de agitația care se află în viața noastră de zi cu zi. Acesta din urmă dispune de capacitatea de a-i oferi utilizatorului său doza de adrenalină de care are nevoie zilnic.

Un alt avantaj al acestor vehicule este redat de faptul că ele sunt concepute și în variante pentru cei micuți. Astfel se creează posibiltatea plimbărilor în familie și consumarea energiei celor mici într-un mod plăcut și sigur pentru fiecare membru al acesteia care alege să manevreze un vehicul off-road. Pe lângă acest aspect, micuții care vor alege să conducă un astfel motor pe patru roți, se vor obișnui cu noțiunea de condus și se vor maturiza în direcția aceasta.

Din multitudinea de ATV-uri aflate la momentul respectiv pe piață, de la cele folosite doar pentru o simplă plimbare în natură, la cele utilizate în competiții sportive, ai posibilitatea de a-l alege pe cel potrivit pentru tine în conformitate cu nevoile și scopul de folosință.

Oferta eMag de achizitionare a unui ATV!

Cum știu să aleg cel mai bun ATV?

Pentru a putea folosi un ATV la capacitate maximă trebuie să te asiguri că l-ai ales pe cel potrivit nevoilor tale, capacității tale de manevrare, experienței pe care o ai în acest domeniu de activitate și principalului scop pentru care dorești să realizezi achiziția unuia. ATV-ul nu trebuie ales la voia întâmplării sau după ochi, ce-mi place privirii. Deși acesta s-ar putea dovedi a fi unul performant, dacă nu este în conformitate cu nevoile și tiparul utilizatorului său, vehiculul pe 4 roți nu își va putea atinge potențialul maxim.

Ce aspecte sunt esențiale în alegerea unui ATV? Varietatea produselor disponibile astăzi pe piață în ceea ce privește această categorie de vehicule poate reprezenta adesea un labirint greu de deslușit pentru un cumpărător neinformat corespunzător.

Pentru a ști ce ATV este indicat pentru tine trebuie să cunoști foarte bine caracteristicile tehnice ale acestora, dar și alte aspecte la fel de importante despre modelul ce se dorește a fi achiziționat.

În continuare se va urmări prezentarea acestor detalii specifice și critice în alegerea unui ATV care să fie în conformitate cu nevoile cumpărătorului ș care să îi aducă acestuia un raport preț/ calitate corespunzător.

Ce tipuri de ATV există la ora actuală?

atv de vanzare oferte atvCâte categorii de utilizatori, atâtea categorii de vehicule de tip off-road aflate pe piață la dispoziția fiecărui cumpărător. Acestea sunt catalogate și formate în funcție de cine le poate conduce, de performanțele de care dispun, forma lor, dar și de terenurile pe care sunt cel mai mult utilizate.

Ca o scurtare a acestora, punând în evidență cele mai căutate modele și principalele din această clasă de vehicule, vom putea pune în prim-plan modelele entry-level, pe cele utilitare, și, desigur, modelele sport. Indiferent de modelul care urmează să fie ales, trebuie ținut cont de faptul că modelul este mult mai util dacă dispune de o tracțiune integrală, adică una 4×4, deoarece aceasta poate circula fără probleme chiar și prin noroi și nu va crea dificultăți viitorului șofer.

ATV-urile destinate copiilor

Asemenea celor micuți, modelele create pentru aceștia sunt mai mici, mai ușoare și, desigur, mai ieftine decât cele destinate adulților. Aceste modele sunt concepute pentru a fi mijloace de recreere pentru cei micuți alături de familie, o metodă de joacă pentru aceștia și un mijloc de a-i ține ocupați. Totuși, există și pentru aceștia modele create pentru concursuri, care sunt dotate cu motoare mult mai puternice.

În ceea ce privește categoria de motoare pentru cei micuți, aceasta dispune de motoare cu o mărime de 50 până la 125 cc. Pentru copiii cu vârste de până la 12 ani se recomandă folosirea unui motor care dispune de o capacitate de 50 – 70 centimetrii cubi, iar modelele cu o putere mai mare sunt recomandate pentru cei cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani.

ATV-ul entry-level

Urcând o categorie mai sus față de cea destinată copiilor, vom avea de-a face cu categoria entry-level, care nu prezintă mari diferențe în ceea ce privesc prețul și dimensiunea lor. Categoria entry-level, cunoscută și sub denumirea de „recreațională”, este varianta ideală pentru cei care nu au o experiență în acest domeniu, și care, probabil, nu au avut vreodată șansa să urce pe un astfel de motor din categoria celor off-road.

În această categorie se pot include și persoanele care au o înălțime mai mică decât cea medie obișnuită și care nu sunt pasionate de viteze extreme.

Capacitatea motorului din această categorie variază între 125 și 250 cc și dispune de o transmisie automată. Ce înseamnă această transmisie automată? Ei bine, în cazul acestor motoare pornirea se va face de la buton, nu va exista o manetă de schimbare a vitezelor, ceea ce aduce o simplificare în conducerea vehiculului. Aici suspensiile sunt reglabile, în așa fel încât să se poată adapta înălțimea ATV-ului la condițiile pe care drumul le va impune.

Alege eMag pentru achizitionarea unui ATV!

ATV-ul utilitar

Prin definiție, acesta reprezintă vehiculul rutier destinat sarcinilor greu realizabile de către om, cum ar fi tragerea unei remorci pline cu lemn sau chiar împingerea anumitor utilaje agricole. Motiv pentru care aceste tipuri de vehicule au devenit din ce în ce mai întâlnite pe lângă casele agricultorilor.

Pe lângă ajutorul pe care îl oferă oamenilor în ceea ce privește agricultura, ele mai sunt utilizate și de către diverse industrii, cum ar fi cea petrolieră. Sunt adesea folosite de către organele de poliție, de vânători, de pescari și se găsesc utile și pentru diverși amatori ai campingului.

La începutul apariției lor pe piață aceste motoare erau destul de lente, dar tot extrem de puternice, dar aveau un sistem limitat de reglare al suspensiilor. Astăzi lucrurile stau altfel, iar aceste categorii de motoare au devenit confortabile pentru om și chiar un mijloc de distracție pentru anumiți utilizatori. Astăzi ele prezintă o tracțiune foarte bună și fac față fără vreo problemă oricărui drum indiferent de obstacolele care apar pe parcursul acestuia, de la drumuri pline de noroi la pietre de diverse mărimi.

Aceste modele de ATV-uri utilitare sunt dotate astăzi cu elemente suplimentare cum ar fi: o cutie pentru depozitare, un set de faruri detașabile, dețin un sistem de suspensii detașabile pe spate și dispun de un motor cu sistem de răcire cu apă.

Și motorul s-a îmbunătățit cu trecerea timpului, iar azi în ceea ce privește alegerea unui ATV din categoria celor utilitare, clientul va trebui să aleagă cu grijă și tipul de motor. Un motor electric sau un motor pe motorină, cel obișnuit. Alegerea acestuia se va face în funcție de utilizarea mijlocului de transport. De exemplu, un vânător va avea nevoie de liniște în momentul în care dorește să iese la vânătoare și să și prindă ceva. Fiecare zgomot va reprezenta un impediment deoarece va speria prada și o va anunța de locația lui. Deci, în acest caz, pentru un vânător este mult mai uitil motorul electric deoarece acesta nu este foarte zgomotos și este mai silențios.

În schimb dacă privim spre un agricultor, acesta va avea nevoie de o putere mare de tractare, nu îl va interesa zgomotul produs. El are nevoie să nu rămână împotmolit în noroi și să poată căra după sine diverse recolte sau utilaje agricole. Concluzia fiind că un agricultor va avea nevoie de un motor care funcționează pe motorină. Deși mai zgomotos, acesta dispune de o putere mult mai mare decât unul electric.

ATV-ul sport

Acestea sunt vehiculele destinate distracțiilor.  Ele au fost construite în așa manieră încât să fie un bun prilej de recreere pentru utilizatorii lor. Aceste vehicule au în componența lor motoare electrice, sunt prevăzute cu sisteme de suspensii rezistente la drum lung, au o greutate relativ mică și prezintă o oarecare ușurință în manevrarea lor, atât în conducerea lor pe trasee convenționale, cât și pe pistele special amenajate pentru concursuri.

Dacă ești pasionat de scamatorii precum: săriturile, lovitul suprafețelor tari, al virajelor bruște și chiar al conducerii pe roțile din spate, atunci această categorie de ATV este pentru tine.

În comparație cu cel din categoria celor utilitare, vehiculele din categoria sport sunt concepute cu o dinamică aparte, care să sporească viteza și adrenalina. Au un design creat special pentru competiții, ele fiind concepute într-o formă sport.

Spre deosebire de variantele amintite mai sus, această categorie funcționează cu un motor ce dispune de o cutie de viteze manuală cu 5 sau 6 viteze și un ambreiaj. Aspect ce aduce o îngreunare în conducerea lor, dar prin intermediul căruia aceste modele sunt mai rezistente, iar schimbarea vitezelor îți conferă o stabilitate a vitezei și un control asupra acesteia. Cu cât vei practica mai mult, cu atât mai bun vei deveni în manevrarea acestui tip de motor.

În această situație nu vom mai avea prezente însă dotările amintite la categoria ATV-urilor utilitare, însă vom dispune aici de  o capacitate a motorului cuprinsă între 250 cc și 700 cc, iar la unele dintre acestea vom avea prezent chiar și un marșarier.

Alege eMag pentru achizitionarea unui ATV!

ATV-ul hibrid

Această categorie de ATV reprezintă combinația perfectă dintre un ATV utilitar și unul din categoria celor sport, fiind, desigur, cea mai populară variantă pe piață la ora actuală. În această categorie utilizatorii dispun de puterea de muncă redată de către ATV-ul utilitar îmbinată perfect cu caracteristicile sport ale unui ATV sport de performanță. Deoarece sunt foarte flexibile și sunt prezente într-o gamă foarte largă de modele pe piață, ele sunt la ora actuală cele mai căutate modele pe piață, dar și cele mai vândute..

Prin conceperea lor se obține practic, un ATV utilitar cu un motor mult mai bun, mult mai rapid, iar pe lână aceste aspecte mai dispune și de un sistem de suspensii mai performante. Sau, opus, am putea să le privim ca pe  modelele sport care au atașat de ele un portbagaj și un cârlig pentru remorcare.

Această categorie este cea care îmbină cel mai bine și cel mai simplu, utilul cu plăcutul, deoarece poate fi folosit atât pentru muncă, cât și pentru diverse distracții.

Capacitatea motorului

Capacitatea unui motor al unui ATV este exprimată în centimetri cubi, „cc” prescurtat. Această capacitate a motorului este redată la nivelul cilindrilor. Motoarele unui ATV pot fi cu unul sau doi cilindrii, însă capacitatea lui va fi mereu redată doar pentru un singur cilindru, în cazul în care vor fi doi, valoarea acestora se va cumula.

Capacitatea motorului se va alege mereu în funcție de experiența pe care o ai în acest domeniu de activitate și nivelul la care se află ea.

De exemplu pentru un copilaș, se va alege un motor cu o capacitate mai mică deoarece aceasta îi conferă mai multă siguranță și ușurare în manevrare, decât în cazul unui motor de mare capacitate care este, de cele mai multe ori, greu de manevrat chiar și pentru cei cu o experiență ridicată în condusul acestor mașinării. Desigur, cu cât capacitatea motorului este mai mare cu atât riscul de producere al unui accident este mai ridicat.

Pe lângă acest fapt, cu cât motorul este mai mare și dispune de o capacitate mult mai ridicată, cu atât mai costisitoare va fi întreținerea acestuia pentru utilizatorul său.

În ceea ce privește modelul vehiculelor din categoria celor utilitare, vom găsi motoare care vor putea ajunge și la 800 cc, iar pe partea celor sport, vom descoperi că motoarele acestora vor ajunge chiar și 1000 cc.

Nu face din capacitatea motorului o obsesie! Nu uita, cu cât aceasta este mai mare cu atât el va fi mai greu de manevrat, iar riscul producerii unui accident va crește și el.

Cutie automată sau manuală? Care este mai eficientă?

Asemenea unei mașini, în ceea ce privește ATV-urile, poți opta pentru o cutie de viteze manuală sau automată în funcție de preferințele fiecăruia și de cine este cel care va urma să conducă vehiculul pe 4 roți.

În cazul în care viitorul posesor al vehiculului rutier va fi un copil, se recomandă ca acesta să dispună de o cutie automată, deoarece îi va ușura conducerea celui mic. Acesta va putea conduce liniștit, fără a se gândi când ar trebui să schimbe vitezele și dacă o face așa cum trebuie încât să nu strice ceva.

Modelele care dispun de o cutie de viteze manuală sunt mai stabile și mai ușor de manevrat decât cele dotate cu o cutie de viteze automată. Acest aspect este redat de faptul că această cutie permite manevrarea vitezelor de către șofer. Aceste modele cu cutii de viteze manuale, au în general 5 sau 6 trepte de viteze și sunt prezente, în general, pe toate modelele de vehicule sport, dar și pe cele din categoria celor utilitare.

Principalul avantaj al unei cutii de viteze manuală este redat de faptul că permite posibilitatea de a ajusta puterea de tracțiune a motorului în conformitate cu provocările care apar pe parcursul traseelor adesea foarte accidente, și pe parcursul cărora se întâlnesc pante mari. Pe de altă parte, în timpul unei competiții schimbarea vitezelor așa cum trebuie te poate face câștigător.

Suspensiile unui ATV

Când vine vorba să discutăm despre suspensiile unui ATV, aici vom avea în vedere două categorii ale acestora, și anume: suspensiile semirigide și suspensiile independente. În ceea ce privește categoria vehiculelor aflate în categoria celor sport și celor de mare performanță, vom discuta despre un sistem de suspensii semirigide, iar în cazul ATV-urilor aflate în categoria celor hibrid (adică modelul sport îmbinat cu cel utilitar), vom avea în vedere suspensiile independente, ca și în cazul celor aflate în categoria vehiculelor utilitare.

Pe modelele pentru începători vor fi găsite mai des modelul de suspensii semirigide deoarece sunt mai ușoare decât un sistem de suspensii independente care adaugă un surplus de greutate și preș vehiculului și îl face mai greu de manevrat.

În ciuda greutății date de sistemul de suspensii independent, acesta atrage după sine și câteva avantaje, cum ar fi faptul că prin intermediul acestuia fiecare roată, inclusiv cele de pe spate, se mișcă independent una față de alta. Acest aspect le face perfecte în depășirea obstacolelor mari, va aduce un surplus de stabilitate ATV-ului, și îi va aduce un echilibru mult mai ridicat decât în cazul unui ax drept. Pe trasee, în coborârea acestora, sistemul de suspensii independente îi conferă o coborâre mult mai lină. Singurul dezavantaj redat de acest sistem de suspensii independente este regăsit în ceea ce privește luarea virajelor.

eMag oferte ATV!

Sistemul de frânare

Sistemul de frânare destinat ATV-urilor este de două tipuri, și anume: un sistem de frânare pe disc și un sistem de frânare pe tambur.

În mare parte, ATV-urile dispun de un sistem de frânare pe disc. Acest sistem de frânare dispune de o putere de oprire mai bună, ele au o durabilitate mai mare și sunt capabile să reacționeze mai bine într-un mediu noroios și umed. Un alt avantaj conferit de acest sistem de frânare este redat de faptul că iarna discurile nu vor îngheța, față de cele pe tambur, care au tendința de a reține apă, care în momentul în care vehiculul nu este utilizat, va îngheța în momentele friguroase ale anotimpurilor.

Costul unui ATV și producătorii lui

Așa cum există o varietate de criterii în alegerea unui ATV, tot așa va exista și o listă de cirteii în determinarea prețului de achiziție al unui astfel de vehicul. Prețul aici va fi redat de către dimensiunea pe care ATV-ul o are, dar și de puterea de care dispune motorul acestuia. Dotările, dacă există în componența sa, vor fi plătite pe măsură.

În cazul în care este primul ATV, este recomandat să nu se facă o investiție costisitoare deoarece încă se prezintă constantă perioada de acomodare și de învățare, iar pe viitor, posibil, îți vei dori unul mai bun în conformitate cu dezvoltarea ta, dacă acesta va exista.

Desigur, înainte de a face o astfel de investiție se va ține cont de producător. Acesta este un factor determinant în ceea ce privește prețul produsului vizat. Un producător de renume va pune mereu la dispoziție clientului produse de înaltă calitate pentru a-și menține poziția pe piață și pentru a nu-și păta numele pe aceasta.

Deoarece sunt mai mulți producători, ai șanse mai mari de a achiziționa un ATV de calitate și la un preț avantajos pentru bugetul de care dispui. În România, pe piață există următorii producători de vehicule de teren, anume ATV-uri, iar aceștia sunt următorii: Yamaha, Honda și Polaris.

În final, putem spune că cel mai bun mod de a găsi un ATV, este online. Prin intermediul platformelor online vei putea descoperi o gamă variată de modele, prețurile lor, dar și caracteristicile de bază ale fiecărui model pentru a ușura cât mai mult căutările pentru un ATV care să fie în conformitate cu nevoile și scopurile fiecărui client în parte.

Iar ca un alt avantaj al mediului online, aici putem vedea în timp real părerile celorlați clienți care au mai achiziționat produsul respectiv și care pun la dispoziția celorlalți clienți propriile păreri și sfaturi.

Având în vedere cele amintite mai sus, rămâne doar să pui în practică informațiile dobândite și să îți alegi modelul corespunzător nevoilor tale și scopurilor de folosință. Practic, ai tot ce îți trebuie acum pentru a găsi cel mai bun ATV pentru tine. Spor la cumpărături și condu în siguranță!

Vezi oferta eMag de achizitionare a unui ATV!

Citeste si:

Ce trebuie să luați în considerare înainte de a cumpăra un ATV

Aspecte importante despre un atv de vânzare 4×4

Un ghid explicativ pentru cumpărarea unui ATV 125cc – Ce trebuie să știți!

 

Daca ti-a placut acest articol, nu uita sa il impartasesti cu prietenii tai:

Avem nevoie de ajutorul tau!

In cazul in care ai descoperit in acest articol erori, sau consideri ca ar trebui facute anumite completari si inlocuiri, nu ezita sa ne anunti! Parerea ta conteaza foarte mult pentru SaraMag.ro, deoarece ne ajuta sa imbunatatim mereu continutul si sa iti oferim mereu o informatie corecta. Astfel, vom reusi impreuna sa facem articolele mult mai utile si informative.

Mai jos gasesti un formular prin care poti lasa un comentariu si sa iti exprimi parerea!

Multumesc si asteptam parerea ta referitoare la acest articol!

Scrie aici comentariul tau

saramag-favicon

Blogul despre produse pentru copii SaraMag va propune o solutie optima de informare despre cele mai potrivite achizitii.

Am creat acest blog tocmai pentru a va prezenta toate detaliile importante referitoare la produsele de calitate.

Copyright © 2020 Saramag.roweb development by Adi AP
Saramag.ro